Sjekk om fly er i rute

 Sjekk EUROEN

 Oversettelse av;
 - ord
- setninger


 
Mostly Sunny
    SJEKK VÆRET;
 Alicante
 Benidorm
 Malaga

 oversikt for hele Spania

     HJEM     OM OSS/KONTAKT OSS  Alt innhold © AiCOMOMRÅDEINFO

(inkl. helligdager m.m.)

AKTIVITETER

BEDRIFTER

BOLIG

SPANSKE PAPIRER

MAT & DRIKKE

KJØRETØY

DYR

HELSE & VELVÆRE

SIKKERHET

SKOLER

STARTE FIRMA

FLYTTE TIL SPANIA

SPANSK HISTORIE
OG ARKITEKTUR


SPANSKE ORD/TALL

AVISER & MAGASINER

VIKTIGE TLF.NR

LINKER

HJEM

  SPANIA  - VIN MAT OG DRIKKE - VIN

MAT - SPANSKE SPESIALITETER;
AllioliBacalaoBlekksprut  - Fiken  - Gazpacho - Hvitløk  -
Julekaker -  Ost  - PaellaPan Pølser  Skinke  - Sjøpinnsvin  - Tapas - Tomater - Tortilla - Tunfisk
MAT DIV.;
Spise i Spania - Ris i Spansk kjøkkenMat fra....  -  Handle mat - Spanske matord
DRIKKE;
Div. - Vin - Sherry - Brandy - Sider
Vinruter - Bodegaer
ANNET;
Restauranter/Catering - Se også bedrifter Spania
   SPANIA - VIN - MAT OG DRIKKE - VIN
VIN FRA;  Rioja - Navarra - Kastilia og La Mancha - Malaga og Cordoba - Zamora og Valladolid - Mentrida og El Bierzo - Andalucia og Sevilla - Valencia-Murcia og Aragonia - Katalonia - Galicia - Mallorca - Tenerife - Kanariøyene
MAT FRA; Aragonia og Andalucia - Asturia - Balearene og Kanariøyene - Extremeadura og Baskerland - Kastilia la Mancha-Cantabria - Kastilia Leon og Katalonia - Valencia og Murcia - Navarra og Galicia - Rioja og Madrid - Mat fra - Øst Spania - Midt Spania - Nord Spania

Katalonia
Kartet over Katalonias viner og deres produksjons områder er ikke enkelt. Det må studeres nøye og man skal oppdage grensene som skiller de forskjellige dyrkingsmetodene fra hverandre. Man stiger inn i den Katalonske vin verden gjennom Tarragona, et landskap med oliven, mandeltrær og sypresser.

Provinsens vinmarker er delt opp i seks områder:
El Campo, El Ribera del Ebro, Falset, La Terra Alta, La Concha de Barberà og El Priorto.
De tre først nevnte går under lov beskyttede navnet Tarragona de tre andre har sine beskyttede navn.

Vinene som har rett til å bære navnet Tarragona på sine etiketter blir dyrket og modnet innenfor 77 kommuner og over et område på 33.000 hektar. Druetypene er Mazuela, Garnacha og Tempranillo for de røde vinene mens Macabeo, Xarel-lo, Paralleda og hvit Garnacha benyttes til de hvite. Vinene trenger bare et minimum av lagring, et år på fat for de røde og et halvt for de hvite.

En av bodegaene i Tarragona ”De Muller” utmerker seg ved sin produksjon av alter vin og har fra 1907 vært levrandør av denne type vin til fem paver. Mesteparten av Tarragona vinene går til eksport. I 1977 importerte 45 land gjennomsnittlig 2 millioner liter hver. Sveits toppet listen med nesten 4 millioner liter mens Canada, Danmark, Andorra, Italia og USA fulgte tett.

El Priorato
Opprinnelsen til dette navnet (priorato- kloster) skriver seg fra Scala Dei og opprettelsen av den første kartusianer ordenen i Spania i midten av det 12. århundre. Der det i dag ligger ruiner, lå engang et senter for bønn og arbeid. Kanskje var det de franske munkene som lærte befolkningen å dyrke vin rasjonelt.

Det skiferholdige terrenget, den rene tørre luften og fjellet Montsant som sperrer for nordavinden danner sammen med solen de naturlige forhold som frembringer robuste viner med høy alkohol prosent. El Priorato vinene overstiger lett 18 prosent.

Man benytter nesten bare de søte druetypene rød Garnacha og Carineta. Denne fyldige vinen oppbevares i eikfat eller glassballonger som blir utsatt for sollys en teknikk som gjør ar vinen skifter farge og får en rikere aroma.

Vinene fra Conca de Barberà er også meget aromatiske men mildere med en alkohol prosent på mellom 9 og 11. I alt 7000 hektar vin mark ligger rundt byen Montblac med sine gamle hvite murer og vakre kirker.

El Penedes og de musserende viner
Landskapet El Penedes er kanskje det mest kjente av de katalonske vin distriktene. Det strekker seg over ikke mindre enn 48 kommuner i Barcelona provinsen og 16 i Tarragona. Totalt er 22.400 hektar dekket med vin stokker av mange slag og det produseres hvite, røde og roseviner av middels styrke.

Spesielt er de hvite vinene vel ansette: lette, fruktige og aromatiske. Det er også de hvite vinene som gir opprinnelsen til de musserende viner av champagnetypen som blir stadig mer etterspurt. Bodegaene som har spesialisert seg på denne sprudlende væske ligger konsentrert rundt San Sadurni de Noya. 5o milioner flasker i året gir en ide om omfanget av denne vin industrien.

Man benytter "champagne metoden", det vil si en langsom gjæring, en fermenteringsprosess på flaskene som blir snudd med jevne mellomrom. Bunnfallet blir fjernet før den endelige forseglingen. Til denne ømtålige prosessen kreves stor ferdighet og man har i de senere år benyttet systemet med å fryse flaskehalsen for lettere å kunne fjerne bunnfallet.

Codorniu hulene med fire enorme underjordiske haller er verdens abslutt største vinkjeller. Ikke noe annet sted finner man et anlegg som kan sammenlignes med dette. Her lagres og modnes over 100 milioner flasker som skal forsyne et stort marked både hjemme og i utlandet.

Det Spanske markede foretrekker typen sem-sec, den litt søte. Søtsmaken skriver seg fra sukker og en væske "el licor" hvis innehold er produsentens vel bevarte hemmelighet. Disse komponentene blir tilført flaskene etter at bunnfallet er trukket ut. Det internasjonale markede ser ut til å forestrekke den tørre typen "brut".

Ampurdàn
El Alto Ampurdàn sletten som strekker seg fra foten av Pyreneene til middelhaveskysten og med sørlig grense ved munningen av Fluvià, danner vin distriktet Ampurdàn Costa Brava. Jordsmonnet er omtrent det samme som i El Priorato og fra samme typen druer produseres en lignende vin, kraftig og sterk. Modningen foregår på eikfat og krever tre år som i Rioja distriktet.

Vino Tinto: Rødvin - Vino Blanco: Hvitvin - Vino Resado: Rosévin
CAVA: musserende vin
Vino de Mesa: bordvin
Vino de la Casa: husest vin
Seco: tørr - Dulce: søt
Sin crianza: uten fatlagring

Joven:
Vin som selges året etter druen ble høstet. De kan ha hatt noe fatlagring, men ikke nødvendigvis.

Crianza:
Lagret på fat i 6 måneder og 2 år på flaske. I Rioja og Ribera del Duero kreves det dog minimum ett år på fat. Hvitvin og rosévin må kun ha et halvt år på flaske etter 6 mnd på fat.

Reserva:
skal være utviklet over en treårs periode, hvorav minimum ett år på fat.

Gran Reserva:
skal være utviklet i minst 5 år, hvorav minimum 2 år på fat.

Cepa: Vin, eller drue type
Vina, vinedo: vingård
Cosecha: vinhøst, årgang
Vendimina: vinhøst

Bodega:
Eiendom der vin fremstilles, lagres eller drikkes. Egentlig betydning; vinkjeller

 
ABC Matoppskrifter - matoppskrifter fra alle verdenshjørner
    
 

     

< tilbake

 Ønsker du å annonsere her? Kontakt oss
--------------

 

  

 

 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM