Sjekk om fly er i rute

 Sjekk EUROEN

 Oversettelse av;
 - ord
- setninger


 
Mostly Sunny
    SJEKK VÆRET;
 Alicante
 Benidorm
 Malaga

 oversikt for hele Spania

     HJEM     OM OSS/KONTAKT OSS  Alt innhold © AiCOMOMRÅDEINFO

(inkl. helligdager m.m.)

AKTIVITETER

BEDRIFTER

BOLIG

SPANSKE PAPIRER

MAT & DRIKKE

KJØRETØY

DYR

HELSE & VELVÆRE

SIKKERHET

SKOLER

STARTE FIRMA

FLYTTE TIL SPANIA

SPANSK HISTORIE
OG ARKITEKTUR


SPANSKE ORD/TALL

AVISER & MAGASINER

VIKTIGE TLF.NR

LINKER

HJEM

  SPANIA  - HELSE OG VELVÆRE

Skulle du bli syk i Spania, er det lurt å ha sjekket på forhånd hvilke rettigheter du har, og hvor du skal dra når først uhellet er ute.
   SPANIA - HELSE OG VELVÆRE
 
NB Skal du være ute av Norge mer enn 12 måneder eller er mer i utlandet enn i Norge i løpet av 2 eller flere år, mister du medlemskapet i folketrygden.
Du kan i noen tilfeller søke om frivillig medlemskap.
For pensjonister - se her
For andre - se herHelseforsikring

Det er ganske vanlig å tegne egen helseforsikring i Spania, og det finnes private sykehus og klinikker i nesten alle byer. Har du egen sykeforsikring fra ditt hjemland, er det lurt å sjekke om denne gjelder i Spania. Du kan tegne egen helseforsikring i Spania når du har mottatt residencia.

SOM TURIST;
Det er jo vanlig å tegne en reiseforsikring om man reiser utenlands, men forsikringen gjelder ofte bare for korte perioder. Så sjekk dette før du drar, spesielt om du skal være for en lenger periode. Med reiseforsikringen kan du kun benytte private sykehus og leger. Dog blir du ikke avvist fra et offentlig sykehus om det er en krisesituasjon. Du må betale for legebesøk og medisiner, men får dette returnert fra forsikringen med unntak av egenandel. For dekning av sykehusopphold vil sykehuset ta direkte kontakt med ditt forsikringsselskap.

E -111 / Europeiske Helsekort
Er du EU/EØS borger, kan du skaffe deg et europeisk helsekort, såkalt "European blue card", som er det samme som det gamle E-111 skjemaet. Dette gir deg rett til å benytte offentlige leger og sykehus (gjelder altså ikke private), og dekker besøk og medisiner på lik linje med en innbygger i det EU/EØS landet du oppholder deg i. Du må kun dekke egenandeler som gjelder i landet, resten blir dekket av ditt hjemland.

Dog gjelder dette kun for øyeblikkelig hjelp og livsviktige medisiner.
Husk å alltid ha med deg kortet i tilfelle det skulle dukke opp en krisesituasjon, og husk at når du benytter kortet må du samtidig levere en kopi. Kortet er gyldig til den utløpsdato som er skrevet på. Ønsker du å ha en fast lege som har alle dine data registrert, kan du få et lokalt helsekort. Dette får du på det lokale helsesenteret i den byen du er turist. Spør på nærmeste turistkontor.

Her kan du bestille det på nettet (gjelder Norge)

E - 121 skjema
Alle alders- og uførepensjonister har krav på et E-121 formular. Med dette kan du bli registrert i Seguridad Social (SegS) - Folketrygden (se under spansk info) NB! Gjelder de som søker residencia.
E-121 får man ved å henvende seg til Folketrygdkontoret For Utenlandssaker i hjemlandet sitt.
Det kan ta lang tid å skaffe E-121, så det er derfor viktig å søke om dette så snart du vet du skal bosette deg i Spania og søke residencia. Det er lurt å skaffe seg et Europeisk Helsekort først.
Dersom du er blitt registrert i SegS, og skal reise til hjemlandet ditt, må du skaffe et spansk European Blue Card. For utenlandske pensjonister fra EU/EØS land har dette (pr dags dato) en gyldighet på 3 måneder. (Spanske pensjonister får for 3 år)

SIP
Når du er meldt inn i Seguridad Social (SegS) får du et lite medlemskort, og deretter kan du få et SIP-kort. Med SIP - får du utnevnt en fastlege og du får dekket sykehusopphold og legebesøk. Alle prøver er gratis, og du får du store reduksjoner ved kjøp av reseptbelagte medisiner.
Hvor; INNS (Seguridad Social) kontoret i din kommune eller område du hører til
Krever: residencia, "padron" og medlemskort i SegS

Gravferdsforsikring
Kanskje ikke et hyggelig tema, men noe man bør tenke på allikevel; Om man dør i utlandet og skal fraktes til sitt hjemland, koster dette mye penger for de etterlatte.
Er oppholdet kortvarig, sjekk om det dekkes av eventuell reiseforsikring.
Dersom du er ute av landet over lenger periode, bør du ha egen gravferdsforsikring.
Du må tegne denne i det landet du skal fraktes hjem til.

 

Se også Helse og velvære bedrifter i Spania
 
   

< tilbake

 Ønsker du å annonsere her? Kontakt oss
--------------

 

  

 

 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM