Sjekk om fly er i rute

 Sjekk EUROEN

 Oversettelse av;
 - ord
- setninger


 
Mostly Sunny
    SJEKK VÆRET;
 Alicante
 Benidorm
 Malaga

 oversikt for hele Spania

     HJEM     OM OSS/KONTAKT OSS  Alt innhold © AiCOMOMRÅDEINFO

(inkl. helligdager m.m.)

AKTIVITETER

BEDRIFTER

BOLIG

SPANSKE PAPIRER

MAT & DRIKKE

KJØRETØY

DYR

HELSE & VELVÆRE

SIKKERHET

SKOLER

STARTE FIRMA

FLYTTE TIL SPANIA

SPANSK HISTORIE
OG ARKITEKTUR


SPANSKE ORD/TALL

AVISER & MAGASINER

VIKTIGE TLF.NR

LINKER

HJEM

  SPANIA  - MAT OG DRIKKE

MAT - SPANSKE SPESIALITETER;
AllioliBacalaoBlekksprut  - Fiken  - Gazpacho - Hvitløk  -
Julekaker -  Ost  - PaellaPan Pølser  Skinke  - Sjøpinnsvin  - Tapas - Tomater - Tortilla - Tunfisk
MAT DIV.;
Spise i Spania - Ris i Spansk kjøkkenMat fra....  -  Handle mat - Spanske matord
DRIKKE;
Div. - Vin - Sherry - Brandy - Sider
Vinruter - Bodegaer
ANNET;
Restauranter/Catering - Se også bedrifter Spania
   SPANIA - MAT OG DRIKKE
MAT FRA; Aragonia og Andalucia - Asturia - Balearene og Kanariøyene - Extremeadura og Baskerland - Kastilia la Mancha-Cantabria - Kastilia Leon og Katalonia - Valencia og Murcia - Navarra og Galicia - Rioja og Madrid - Mat fra - Øst Spania - Midt Spania - Nord Spania
VIN FRA;  Rioja - Navarra - Kastilia og La Mancha - Malaga og Cordoba - Zamora og Valladolid - Mentrida og El Bierzo - Andalucia og Sevilla - Valencia-Murcia og Aragonia - Katalonia - Galicia - Mallorca - Tenerife - Kanariøyene

Spanske spesialiteter:
CHORIZO - PØLSENES MEGASTJERNE

Det finnes en spansk skikk fra 1800-tallet som sier: "I enhver anstendig, spansk husholdning lager man like mange chorizopølser som året har dager, 365 stykker for eget husbruk og ytterligere 50 for de dagene man får gjester".

Chorizo har i dag nådd ut i verden og skaffet seg et rykte og feinsmakerne slikker seg rundt munnen bare de tenker på chorizoen, som kommer fra den iberiske grisen. Men pølsene fra slakteriene som produserer pølser fra hvite svin er nesten like populære. I dag produserer over 1.000 små og store firmaer i hele Spania omkring 65.000 tonn chorizopølser hvert år, og nasjonalpølsa kan være tykk eller tynn, rå eller røkt. Den passer utmerket på tapasbordet med veldig magert kjøtt eller du kan velge en fet variant for bruk i gryter eller til steking.

Paprikapulver gir farge
Alt ut i fra hvilke pølsetyper som skal produseres skjæres ulike mengder magert eller fett kjøtt i småbiter og legges i en krydderblanding bestående av hvitløk, paprikapulver, salt og urter i en til to dager. En gang i blant spisser man blandingen med en skvett vin for å stimulere den naturlige aromaen.

Det er denne prosessen som gir chorizoen dens typiske, lett syrlige smak. Det obligatoriske paprikapulveret gir ikke bare smak, men også farge og øker pølsas holdbarhet ved sine eteriske oljer. Ved hjelp av en pølsemaskin stappes så det krydrede kjøttet i tarmer, som så knytes og henges opp til tørk. I Spanias nordlige deler, hvor fuktigheten er større, lettrøkes gjerne chorizoen på forhånd, og i de vestlige og sørlige deler av landet lufttørkes den.

Røkes med eikeved
På bondegårdene henger man opp pølsene i røyken fra peisen, akkurat som før i tiden, og bøndene fyrer helst med eikeved. Å røke pølser over glødende ved tar minst 10 dager eller mer, det avhenger av hvor tykke eller tynne de er. Mesterne passer på at røkingen alltid skjer ved samme flamme i jevn temperatur. Jo langsommere og jevnere pølsa røkes, desto bedre kan røkaromaen trenge inn i pølsas indre.

Extremadura, ingenmannslandet
Mye taler for at chorizoen opprinnelig stammer fra Extremadura, den karrige, tørre og øde regionen i Spanias vestre del. Der har gastronomiske eksperter funnet ordet chorizo skrevet i et prestebrev allerede i år 1576. En annen, litt mer risikabel forklaring er den eventuelle tilknytningen til ordet churre, som betyr "smult" på castellano. Dette skulle være en hentydning til pølser som henges opp til tørk. Faktum er at chorizo, som i dag er lysende rød i fargen, var en ganske blek historie innen paprikafrukten kom til Spania fra Amerikas oppdagere.

Av: Dag Szepanski

Her er noen eksempler på spanske chorizo-spesialiteter:
Chorizo del Pirineo: Røkt pølse fra Pyreneene.
Chorizo de Teruel: Fast pølse fra Teurel, pølse- og skinkebyen i Aragon.
Chorizo de ciervo: Pepperkrydret pølse på hjortekjøtt fra Pyreneene.
Chorizo de Léon: Castilliansk pølse med mye hvitløk, kan spises rå eller kokes.
Chorizo cular: En ekstremt tykk, lagret pølse fra Navarra. I følge gammel tradisjon skjæres den opp til Sanferminesfiestaen i Pamplona, dog først etter oksenes ville ferd.

Fra Spaniajournalen

Oppskrifter tapas
 
ABC Matoppskrifter - matoppskrifter fra alle verdenshjørner
    
 

     


 

< tilbake

 Ønsker du å annonsere her? Kontakt oss
--------------

 

  

 

 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM