Sjekk om fly er i rute

 Sjekk EUROEN

 Oversettelse av;
 - ord
- setninger


 
Mostly Sunny
    SJEKK VÆRET;
 Alicante
 Benidorm
 Malaga

 oversikt for hele Spania

     HJEM     OM OSS/KONTAKT OSS  Alt innhold © AiCOMOMRÅDEINFO

(inkl. helligdager m.m.)

AKTIVITETER

BEDRIFTER

BOLIG

SPANSKE PAPIRER

MAT & DRIKKE

KJØRETØY

DYR

HELSE & VELVÆRE

SIKKERHET

SKOLER

STARTE FIRMA

FLYTTE TIL SPANIA

SPANSK HISTORIE
OG ARKITEKTUR


SPANSKE ORD/TALL

AVISER & MAGASINER

VIKTIGE TLF.NR

LINKER

HJEM

  SPANIA  - MAT OG DRIKKE - SPISE TRADISJONER

MAT - SPANSKE SPESIALITETER;
AllioliBacalaoBlekksprut  - Fiken  - Gazpacho - Hvitløk  -
Julekaker -  Ost  - PaellaPan Pølser  Skinke  - Sjøpinnsvin  - Tapas - Tomater - Tortilla - Tunfisk
MAT DIV.;
Spise i Spania - Ris i Spansk kjøkkenMat fra....  -  Handle mat - Spanske matord
DRIKKE;
Div. - Vin - Sherry - Brandy - Sider
Vinruter - Bodegaer
ANNET;
Restauranter/Catering - Se også bedrifter Spania
   SPANIA - MAT OG DRIKKE - SPISE TRADISJONER
VIN FRA;  Rioja - Navarra - Kastilia og La Mancha - Malaga og Cordoba - Zamora og Valladolid - Mentrida og El Bierzo - Andalucia og Sevilla - Valencia-Murcia og Aragonia - Katalonia - Galicia - Mallorca - Tenerife - Kanariøyene
MAT FRA; Aragonia og Andalucia - Asturia - Balearene og Kanariøyene - Extremeadura og Baskerland - Kastilia la Mancha-Cantabria - Kastilia Leon og Katalonia - Valencia og Murcia - Navarra og Galicia - Rioja og Madrid - Mat fra - Øst Spania - Midt Spania - Nord Spania

Hvordan du spiser i Spania
Vi vil ikke presentere en kokebok men invitere til en opplevelse av den spanske atmosfære som råder rundt et spansk måltid. Enten man sitter under baldakinene en stille sommernatt hvor sirissenes sang er den perfekte bakgrunnsmusikk eller man velger et av disse matstedene som summer av liv og hvor livsglade kokker og kelnere betyr like meget for ens velvære som en god aperitiff.

Og finnes det noe mer vederkvegende for sinnet enn å tilbringe en fløyelsbløt aften under Katalonias stjernehimmel ved randen av middelhavet med en duftende og velsmakende "zarzuela de mariscos" ( blandet fiske og skalldyr rett ) på bordet.

Når man skal snakke om Spansk mat, kan det kanskje være på sin plass å fastslå hva den ikke er: Spansk mat er ikke det internasjonale kjøkken. ( som for øvrig har sin naturlige plass i dagens Spania ). Men menyer verden over har en tendens til å bli internasjonale på bekostning av de lokale særtrekk. Det Spanske kjøkken eller skal vi si de Spanske kjøkkener, er tvert imot preget av den spanske nasjonale karakter og individualisme.

Mat kulturen er blitt skapt av geografien, klimaet, historien og husholdningskassen. Få fenomener er mer ulike enn en galicisk fjord og gress- slettene i Kastilia , den samme skillelinjen kan trekkes mellom folkefester i Galicia og den i Andalucia. Man kan riste av seg kulde oppe i fjellene i Sierra Nevada, som ligger kun noen få vingeslag fra bomullsmarker og sukkerfelt langs Costa del Sol med sitt behagelige klima.

Krig skaper hunger, og hungeren - sier Don Quijote er den beste saus noen mat kan få. Under middelalderens mange kriger ble seierherren vant til å slå stort på det i kulinariske utskeielser. I Spania sloss romere, kartagere, germanere, gotere, vandaler, vikinger og arabere som med tiden ble en blanding av sterke motsetninger.

Fra gammelt av var Spanjolenes første skikkelige måltid lagt til 11 tiden på formiddagen; det Spanske " dar las once " ga opphavet til ordnet lunsj ( I`once, som de fornemme franske tjenestepikene pleide å kalle dette måltidet ). Her ble det gjerne servert buljong kokt på flesk og grønnsaker samt litt delikatessemat fra grillen eller stekepannen, akkompagnert av dagens første dråper vino tinto ( rødvin).

I Spania er det ganske vanlig å åpne appetitten før lunsj, og mange mener at dette er den spanske hverdags høydepunkt i kulinarisk henseende. Det drikkes sjelden uten at det spises og vinen før lunsj blir der for ledsaget av tapas, smått og godt som kan være alt fra skalldyr, artisjokker og oliven til miniatyrtallerken med hverdagsmat. Og man observerer at dette er blant tilfeller da en spanjol drikker hvitvin om han da ikke velger sherry. Nå er det blitt mer vanlig med øl. Men i alle fall: Aperitiff med tapas er et ritual som utspiller seg i hver eneste taverna og gjerne i stort og høyrøstet selskap.

Og så sier tradisjonene at man spiser tre retter samt dessert og her treffer man gjerne den djerve blandingen av kjøtt og fisk blant måltidets hovedretter. Og vinen? Jo, riktig- el tinto. Etter maten tar man gjerne en kopp sterk kaffe og en god sigar. ( den trenger ikke være importert, Kanariøyene er kjent for sin produksjon av kvalitets sigarer ) og et glass brandy. Ved 10-tiden om kvelden fornyes ritualet: først en aperitiff: barene er like fulle som ved lunsjtid og samtalen like langvarige og intens. Ved 11-tiden setter man seg ved middagsbordet gjerne med to bastante retter pluss dessert. Etter det skynder man seg i seng for det er allerede midnatt, og i dagens Spania står folk opp klokken syv eller åtte om morgenen.

Men hva byr det Spanske bord på til lunsj og middag? Vi lovet innledningsvis å forbigå den gode maten av internasjonal karakter og i stede tale om en del Spanske originaliteter som sjelden lyser opp de nevnte luksus menyer.

Om geografene snakker om det tørre og det fuktige Spania, så taler gastronomene om spesielle områder for sauser, for grillretter og gryteretter, for oljestekte retter og for ris retter. Det sistnevnte området, ris rettene er best kjent for turisten og den tilfeldige gjesten på spanske restauranter men glem ikke at hver region, hvert distrikt og til og med hver husmor har "sin" utgave av den hyppigst forekommende ris retten nasjonalretten paella. Dens vugge sto i Valencia og skjønnere hevder at det er bare i denne regionen at retten kan fåes perfekt.

Andalucia
De oljestekte rettenes område er stort sett Andalucia. Å være Andalusier sier mange det er å være spanjol i overkant. Andalusieren har rykte på seg for å være fin smidig som et strå. Han mer smaker enn spiser. Han har røtter som strekker seg mer mot det gamle Hellas enn Rom. Oliven var Minervas gave til andalusierne og av oliven henter de oljen som sammen med sølvglinsende småfisk komponeres til en skjønn harmoni. Og det er oljen som forvandler gazpacho fra å være en tomatsuppe med løk, agurk, brødterninger og paprika til en symfoni. Det påstås at Jaèn lukter olivenolje om nettene. Men det lukter også vin, sang og mysterium.

La Meseta
Grillrettenes område er La Meseta ( det sentrale høyplatå ). Disse jordbrukene og uendelige marker som overrasker når en kommer innover Spania i fly. Maten er rustikk og jomfruelige. Folket på høyslettene spiser det som Adam må ha spist innen han ble drevet ut av Paradiset. De tar det rett fra markene og vannene. Elvekrabber som setter blodet i brann, regnbueørret med variasjoner i så vel farge som smak. En liten gris som de erfarne vender av grillspydet forvandler til en knasende og saftig delikatesse. Og i sentrum av det hele fåret. I dag konkurrerer Kastilia og Aragonia om hvem som har det beste fårekjøttet, slik de engang kjempet om å ha makten. Og av de utallige former for "cocidios ", kjøttgryter og kjøttsupper tar nok Madrid prisen med sin cocido madrileno. Til alt dette hører de sterke landvinene som verken passer til flasker eller etiketter men som er friske og pålitelige, lik den jord de er kommet fra.

Sausenes region Galiciske og den Basiske
I sausenes region er der to avdelinger, den galiciske og den baskiske. Det gode baskiske kjøkken har den mest utsøkte kvalitet på sin produksjon enten det kommer fra havet eller dalene. Baskeren vil gjerne være de som spiser best i Spania og hvorfor diskutere et så om tålig spørsmål?

Den baskiske maten er ikke bare lekker den er også skånsom for ganen så lenge vi ikke gir oss i kast med " el marmitako " en spesial rett med fisk som basis. Hvitvinen fra distriktet er original og meget sterk og har det velklingende baskiske navnet Xacolì.

På sin side har galicierne et kjøkken som er resultatet av en til sine tider nødvendig men ikke desto mindre sublim, maskerings kunst i behandlingen av undrelige produkter som i andre tilfeller ville ha forblitt unyttede. Hvor ellers spiser du for eksempel den hårete centolla krabben, jakobiner og percebes sneglene, det ål lignende niøye fra Ulla elven, svinebog med grønne nepeblad og nepestilker?

Som forrett til lunsj serveres gjerne en blandet salat eller "entremeses". Middagsmåltidet innledes vanligvis med varm suppe. Hovedrettene varierer ellers ikke meget til lunsj og middag å vi kan i denne forbindelse ikke dy oss for å komme med noen påstander: skalldyrene og fisken kan man i Spania få servert henimot fullkomne og om man ikke har det oksekjøttet som finnes i kaldere og fuktigere land så er svinene og fårene uten like. Når en spansk gris dør blir den ikke en masse fett og fantasiløst flesk men stiger opp til serrano- skinkens, den røkte pølsens og den krydrede blodpølsenes paradis. For ikke å snakke om jaktviltet fra Spanias heder og skoger ,villsvinet, rapphønen, hjorten.

Og nok en ting: uten forkleinelse for de spanske frukter og grønnsaker som tilbys på det internasjonale marked. Vi vil fremheve følgende spesialiteter: jordbær og asparges fra Aranjuez, fersken fra Aragonia, de nå vanskelige tilgjengelige meloner fra Villaconejos, paprika og tomater fra Murcia og Rioja, muskatelldruenes saft og sødme, skapt av en glødende sol og det livgivende vann, med farge, smak og fremfor alt aroma som det lykkelige resultat.

Flere godbiter
En erfaren Spania-farer vil kanskje innskyte at havets frukter eller godt fra havet er noe av det mest attraktive på det Spanske spisekartet. Skalldyr eller fisk om det er i Madrid, Barcelona, Torremolinos eller i små fiskelandsbyer smaker alltid godt.

Nordkysten har særdeles lekre fiskeretter å by på. Forsøk en "besugo a la Donostiarra" (lysing på bastisk vis). Eller blåskjell med persille som er meget brukt til så vel tapas som til middagsrett. Changurro eller kjempekrabber er en delikatesse og blekksprut i sitt eget blekk høres kanskje ikke så delikat ut men er en velsmakende rett som blir satt stor pris på. Stekte sardiner, små ål og torsk tilberedt på utallige måter er også deilige godbiter.

De Spanske omelettene, samt salatene som ofte utgjør et helt måltid er lekre og lette. "Tortilla con cebolla" er omelett med løk er ytterst velsmakende og lages på samme måte som "tortilla espanola" (spansk bondeomelett) bare med den forskjell at den lages både med poteter og løk.

"Egg a la flamenca" kommer fra Sevilla. Rettene tilbredes i et fat av porselen, keramikk eller ildfast materiale. Eggeplommene skal være hele, og av andre ingredienser benyttes tomater, løk og hakket skinke stekt i olje. Det hele garneres med aspargestopper, grønne bønner, tynne skiver stekt pølse og oppskåret rød paprika.

Videre må vi ikke glemme å nevne blekkspruten "calamares a la romana" som er små blekksprut hvor de hule fangarmene skjæres i skiver slik at de danner hele ringer som blir rullet i eggeplomme og knust kavring og stekt i olje. Dette spises også som tapas.

Kilde; Tour Spain

 

< tilbake

 Ønsker du å annonsere her? Kontakt oss
--------------

 

  

 

 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM