Sjekk om fly er i rute

 Sjekk EUROEN

 Oversettelse av;
 - ord
- setninger


 
Mostly Sunny
    SJEKK VÆRET;
 Alicante
 Benidorm
 Malaga

 oversikt for hele Spania

     HJEM     OM OSS/KONTAKT OSS  Alt innhold © AiCOMOMRÅDEINFO

(inkl. helligdager m.m.)

AKTIVITETER

BEDRIFTER

BOLIG

SPANSKE PAPIRER

MAT & DRIKKE

KJØRETØY

DYR

HELSE & VELVÆRE

SIKKERHET

SKOLER

STARTE FIRMA

FLYTTE TIL SPANIA

SPANSK HISTORIE
OG ARKITEKTUR


SPANSKE ORD/TALL

AVISER & MAGASINER

VIKTIGE TLF.NR

LINKER

HJEM

  SPANIA  - MAT OG DRIKKE

MAT - SPANSKE SPESIALITETER;
AllioliBacalaoBlekksprut  - Fiken  - Gazpacho - Hvitløk  -
Julekaker -  Ost  - PaellaPan Pølser  Skinke  - Sjøpinnsvin  - Tapas - Tomater - Tortilla - Tunfisk
MAT DIV.;
Spise i Spania - Ris i Spansk kjøkkenMat fra....  -  Handle mat - Spanske matord
DRIKKE;
Div. - Vin - Sherry - Brandy - Sider
Vinruter - Bodegaer
ANNET;
Restauranter/Catering - Se også bedrifter Spania
   SPANIA - MAT OG DRIKKE
MAT FRA; Aragonia og Andalucia - Asturia - Balearene og Kanariøyene - Extremeadura og Baskerland - Kastilia la Mancha-Cantabria - Kastilia Leon og Katalonia - Valencia og Murcia - Navarra og Galicia - Rioja og Madrid - Mat fra - Øst Spania - Midt Spania - Nord Spania

Kastilia Leon
Over hele Kastilia benyttes de råvarer som omgivelsene og naturen skjenker, ørret og laks fra elvene, fugl, små og storvilt fra fjellene og skogene, samt grønnsaker fra markene. Det er vanlig med stekt kjøtt, helstekt lammelår er populært over hele regionen ellers har provinsene sine spesialiteter.

Maten blir flere steder tilberedt på en nesten middelaldersk måte, enkel god og kraftig kost uten for mange fiksfakserier. Palencia har sine albadas supper fra Tierra de Campos og omelett med haler fra elvekrabber. Burgos har sin krem ost, Ibeas bønner og lapskausen olla podrida.

I leòn er skinkene fra Villamanìn og pølser fra Trabajo berømte og i Soria kan man nyte ovnsstekt, røkt ørret eller prøve en gryte med store franske bønner og svineører. Smøret i Soria er berømt. I Valladolid bør man få med seg torskeretten al ajoarriero og osten pata de mula. Foruten de fremragende stekene byr Zamora på blekksprut a la Sanabresa, krydret med en sterk saus.

Her finnes også retter som serveres i forbindelse med religiøse ritualer. Blant de mest kjente retter i Salamanca nevnes helstekt patte gris og kid, chanfaina calderillo mens Segovia byr på lammefrikasse (cochifrito) og helstekt patte gris også her (cochinillo asado).

Til slutt Avilas middelalderkjøkken, hvor man dyrker det enkle og rene. Ørreten fra elven Tormes og Adaja er svært god og for å nevne en dessert på tampen: Yemas de Santa Teresa, kandiserte eggeplommer (laget i kloster).

Katalonia
Den katalonske kokekunsten er omfattende og man kan i denne del av landet finne nær sagt alle de elementer som det Spanske kjøkken baserer sin popularitet på. De katalonske fiskeretter er utmerkede, et godt eksempel på dette er den berømte og populære suquet de peix, en typisk gryterett med forskjellig fisk som dynkes i en velsmakende saus.

Sjøen leverer de uunnværlige ingredienser til andre velsmakende retter av lokal art fra grillstekt hummer og små blekksprut stekt direkte på varm ovnsplate eller til den raffinerte zarzuela hvor helleflyndre "rape", blekksprut og blåskjell serveres sammen med sterk saus den såkalte romesco. Denne sausen lages av en meget fin olje, en spesiell sort paprika, hasselnøtter fra Tarragona området vin fra Priorat og som tilbehør ristet eller fersk brød.

Utsøkt og meget kjent er ålyngelen fra Ebro deltaet og vi kan heller ikke la være å nevne de berømte sjøkrepsene fra San Carlos de la Ràpita.

Sneglene à la Garriguense fra Bagur er delikate. Risen danner grunnlaget for deilige retter foruten paella spesialiteten a la parellada, en rett med fisk, skalldyr, fugl og kjøtt.

Escudella i carn d òlla kan likne kjøttretten cocido madrileno (Madrid) men skiller seg fra denne gjennom tre hovedingredienser: den katalonske pølsen, hvite bønner eller monguetes og pelota, kjøttdeig fra okse med brødsmuler, egg og forskjellige sorter krydder.

Med hensyn til pølsevarer finnes det her ikke bare den svarte og hvite katalonske pølsen butifarra men denne danner en fin trio med saltpølsen fra Vich og en annen pølsetype som engenlig stammer fra Mallorca men som også spises mye i Katalonia, kalt sobrasada.

I forbindelse med innhøstingen av den grønne løken eller calcot, hovedsakelig i månedene februar og mars i Valls egnen, tilberedes i Tarragona den lokale retten calcotada et næringsrikt måltid med kjøtt og pølse som kokes sammen med den grønne løken.

I Lerida tilberedes cazuela, en rett som er basert på poteter og tilsatt spekk, snegler, tomater og løk i de rette proposjoner.

Ellers så nevner vi spesialiteter som åkerhøne, perdiz med kål, ris med svine kjøtt torsdag før fasten. Videre menestra, olla barrejada og coques de recapte tilsatt høne og skinke som serveres i forbindelse med de største lokale festdager. I alle deler av Katalonia kan man smake de berømte suppene revollòns, cholis og vin cau arnes. I Barcelona kan man få kylling al ast som tilberedes med spesiell ferdighet.

Uavhengig av hva slags mat som serveres som forretter kan man alltid avslutte et måltid med frukt fra de leridianske plantasjer eller velge mellom søtsaker av ulike sorter. De katalonske dessertene pleier å følge gangen av de religiøse og folkelige festene i løpet av året.

Etter måltidet kan man også få tortells eller roscones, de store ringformede kakene som spises ved juletider og rundt San Antonio. I fastetiden er vannbakkelsene vanlige og i påsken monas. Cocas spises rundt San Juan (St.Hans) med eller uten kandiserte frukter, anis frø og pinjekorn stukket inn på overflaten.

Panellets av mandler fyller på Allehelgensdag konditorienes utstillingsvinduer. Hele året spises crema cremada, basert på egg, melk og kanel med overflaten dekket av karamell, samt turron, en slags hard mandelmasse fra Agramunt.

 
ABC Matoppskrifter - matoppskrifter fra alle verdenshjørner
    
 

     


 

< tilbake

 Ønsker du å annonsere her? Kontakt oss
--------------

 

  

 

 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM