Sjekk om fly er i rute

 Sjekk EUROEN

 Oversettelse av;
 - ord
- setninger


 
Mostly Sunny
    SJEKK VÆRET;
 Alicante
 Benidorm
 Malaga

 oversikt for hele Spania

     HJEM     OM OSS/KONTAKT OSS  Alt innhold © AiCOMOMRÅDEINFO

(inkl. helligdager m.m.)

AKTIVITETER

BEDRIFTER

BOLIG

SPANSKE PAPIRER

MAT & DRIKKE

KJØRETØY

DYR

HELSE & VELVÆRE

SIKKERHET

SKOLER

STARTE FIRMA

FLYTTE TIL SPANIA

SPANSK HISTORIE
OG ARKITEKTUR


SPANSKE ORD/TALL

AVISER & MAGASINER

VIKTIGE TLF.NR

LINKER

HJEM

  SPANIA  - MAT OG DRIKKE

MAT - SPANSKE SPESIALITETER;
AllioliBacalaoBlekksprut  - Fiken  - Gazpacho - Hvitløk  -
Julekaker -  Ost  - PaellaPan Pølser  Skinke  - Sjøpinnsvin  - Tapas - Tomater - Tortilla - Tunfisk
MAT DIV.;
Spise i Spania - Ris i Spansk kjøkkenMat fra....  -  Handle mat - Spanske matord
DRIKKE;
Div. - Vin - Sherry - Brandy - Sider
Vinruter - Bodegaer
ANNET;
Restauranter/Catering - Se også bedrifter Spania
   SPANIA - MAT OG DRIKKE
MAT FRA; Aragonia og Andalucia - Asturia - Balearene og Kanariøyene - Extremeadura og Baskerland - Kastilia la Mancha-Cantabria - Kastilia Leon og Katalonia - Valencia og Murcia - Navarra og Galicia - Rioja og Madrid - Mat fra - Øst Spania - Midt Spania - Nord Spania
VIN FRA;  Rioja - Navarra - Kastilia og La Mancha - Malaga og Cordoba - Zamora og Valladolid - Mentrida og El Bierzo - Andalucia og Sevilla - Valencia-Murcia og Aragonia - Katalonia - Galicia - Mallorca - Tenerife - Kanariøyene

Gazpacho
Denne supperetten fra Sør-Spania har vært kjent i lange tider og har blitt til ut fra behovet for et måltid som passer for det varme klimaet der. Tidligere ble det ansett som fattigmannskost med i dag finnes den på alle bord og på alle menyer.

Den serveres alltid kald og kan tilberedes på flere måter. Den kan være første eller eventuelt andre rett eller den kan serveres som en drikk. På landet spises gazpacho ved lunsjtid ofte laget ute på marken i en trebolle og spist med tre skjeer.

Den kan være en nokså flytende rett som gazpacho sevillano eller en tykkere som salmorejo som iblant inneholder hardkokte egg. Gazpacho blanco av bare olivenolje, vineger, vann, hvitløk og mandler må anses mer som en forfriskende drikk. Den er typisk for Còrdoba-området. Gazpacho Extremadura er laget av brød, hvitløk, eddik, grønn paprika, ett rått egg, olivenolje, salat og vann.

Oppskrift:
Gazpacho fra Andalucia for fire personer.
Ingredienser: 1 Kg modne tomater, 2 små grønne paprikaer, 2 fed hvitløk, 100 gram brødsmuler av landbrød, 4 spiseskjeer av ekstra virgin oliven olje, 1 spiseskje sherry eddik, brød og salt.

Forberedelser:
Skjold tomatene og skjær dem i biter. Bland alle grønsakene sammen i en mikser med oliven oljen, eddik, hvitløk og brødsmulene. Prøvesmak så og tilsatt ønsket salt, hvis du syns suppen blir for tik, tilsett vann. Serveres kaldt.
(Kilde oppskrift: Spain Info)

GAZPACHO - EN COOL SUPPE

Gazpacho, den kalde grønnsakssuppen, har erobret en hel verden. Den er en forfriskende og oppkvikkende nytelse på varme sommerdager, og den er både et mettende og sunt måltid. Det finnes et spansk ordtak som sier "Del gazpacho no hay empacho", "Av gazpacho får man ikke vondt i magen".

En klassisk gazpacho andaluz baseres den dag i dag på den urgamle blandingen av brød, hvitløk, salt, eddik og en olivenolje av beste kvalitet. På folkemunne heter det at "med dårlig eddik og olivenolje, kan man ikke lage en god gazpacho". Så tilsetter man tomater skåret i små biter, paprika og agurk. Før moste man omstendelig alt sammen til en mos i en bolle, men i dag er det ingen skam å bruke en mikser.

Tilbehør etter smak
Som tilbehør til en gazpacho, som skal serveres iskald, gjerne med isbiter, byr man på tropezones, ristet brød i små terninger, tomater, agurk, paprika, løk eller hardkokte egg på ulike små tallerkener. Her plukker alle det man ønsker etter smak og legger tilbehøret i suppa.

Lokale varianter
Salmorejo cordobés er en variant av gazpacho, som isteden for blandede grønnsaker, bare inneholder tomater og gjerne serveres med skinke, tunfisk eller egg. Fra Málaga kommer ajo blanco (hvit hvitløk), en kald suppe laget av hvitløk, ferske og møre mandler, hvitt brød, eddik og olje. I ajo blancos hjemtrakter serveres den med Moscateldruer, rosiner og eplebiter. Ajo colorado (rød hvitløk) spises derimot varm En slags mos laget av poteter, tomater, paprika, løk, olivenolje, hvitløk og salt. I følge gamle skikker byr man på frityrstekte maiskaker til!
Gazpacho machegos fra La Mancha består ikke av kalde grønnsaker, men av viltkjøtt skåret i små biter og den spises varm.

Lang historie
I likhet med så mange andre spanske spesialiteter finnes det også her en lang og spennende historie å fortelle. Allerede på tidlig romersk tid fortærte gjeterne en tidlig variant av gazpacho laget på brød, hvitløk, eddik, olje og vann. Så tilsatte bøndene grønnsaker og serverte dette ute på jordene. Gazpacho både metter, slukker tørsten og tilfører kroppen salt og vitaminer i varmen. Navnet gazpacho kommer fra det latinske caspa, som betyr rester, småbiter.

Gazpacho Andaluz
Her er oppskriften på denne klassikeren:

2-3 skiver hvitt brød
500 g modne, skrellede og kjernede tomater i biter
1 skrelt og kjernet slangeagurk i biter
1 kjernet grønn paprika i biter
3-4 fedd hvitløk
drøyt 1 dl olivenolje (virgin extra)
salt
2-3 spiseskjeer vin- eller sherryvineger


Til garnityren:
ristet hvitt brød i terninger
tomatterninger
finhakket paprika
hakket løk
skinketerninger
finhakkede hardkokte egg

Smul opp det hvite brødet grovt, drypp over vann og la det trekke i minst 30 minutter. Legg tomatene, agurken, paprikaen og hvitløken i en mikser, tilsett brødet og oljen, og lag en mos. Tilsett vann til suppa har fått den ønskede konsistensen. Sil eventuelt suppa og smak til med salt og pepper. La gazpachoen trekke i kjøleskapet minst en time og server den iskald, gjerne med isbiter. Garnityren serveres på forskjellige små tallerkener, som hver og en blandes i suppa etter egen smak.

Finnes ferdig!
Ved mitt siste besøk på Mercadona, fortalte en av de ansatte at "min mamma kan ikke lage en så god gazpacho som den vi selger ferdig her!" Det er god attest, og min favoritt av ferdigsuppen er varemerket Don Simon, en liter koster ca 2,50 euro. Den finnes både i en rød og i en hvit variant. Til gazpachoen skal det serveres mange skåler med tilbehør, ta det du har i kjøleskapet og skjær det i småbiter. Gjør gjerne som spanjolene, legg litt isbiter i suppa, spesielt på virkelig varme sommerdager.
Drikk en kald øl til, mitt favorittmerke er spansk og heter Mahou (rød boks), det er aldeles nydelig!

Av: Dag Szepanski

Sitat:
"Serveres iskald, gjerne med isbiter"

"Gazpacho både metter, slukker tørsten og tilfører kroppen salt og vitaminer i varmen."
Fra Spaniajournalen

Flere oppskrifter
Oppskrifter tapas
 
ABC Matoppskrifter - matoppskrifter fra alle verdenshjørner
    
 

     


 

< tilbake

 Ønsker du å annonsere her? Kontakt oss
--------------

 

  

 

 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM