Sjekk om fly er i rute

 Sjekk EUROEN

 Oversettelse av;
 - ord
- setninger


 
Mostly Sunny
    SJEKK VÆRET;
 Alicante
 Benidorm
 Malaga

 oversikt for hele Spania

     HJEM     OM OSS/KONTAKT OSS  Alt innhold © AiCOMOMRÅDEINFO

(inkl. helligdager m.m.)

AKTIVITETER

BEDRIFTER

BOLIG

SPANSKE PAPIRER

MAT & DRIKKE

KJØRETØY

DYR

HELSE & VELVÆRE

SIKKERHET

SKOLER

STARTE FIRMA

FLYTTE TIL SPANIA

SPANSK HISTORIE
OG ARKITEKTUR


SPANSKE ORD/TALL

AVISER & MAGASINER

VIKTIGE TLF.NR

LINKER

HJEM

  SPANIA  - MAT OG DRIKKE

MAT - SPANSKE SPESIALITETER;
AllioliBacalaoBlekksprut  - Fiken  - Gazpacho - Hvitløk  -
Julekaker -  Ost  - PaellaPan Pølser  Skinke  - Sjøpinnsvin  - Tapas - Tomater - Tortilla - Tunfisk
MAT DIV.;
Spise i Spania - Ris i Spansk kjøkkenMat fra....  -  Handle mat - Spanske matord
DRIKKE;
Div. - Vin - Sherry - Brandy - Sider
Vinruter - Bodegaer
ANNET;
Restauranter/Catering - Se også bedrifter Spania
   SPASK VIN
VIN FRA;  Rioja - Navarra - Kastilia og La Mancha - Malaga og Cordoba - Zamora og Valladolid - Mentrida og El Bierzo - Andalucia og Sevilla - Valencia-Murcia og Aragonia - Katalonia - Galicia - Mallorca - Tenerife - Kanariøyene

Rioja

Rioja vinene er kanskje de som ved siden av sherryen er best kjent blant folk. Tidligere nedskrevne kilder har berømmet landskapet som badet i Rio Oja (elven Oja) for vinstokkenes fruktbarhet og vinenes kvalitet. I det 10. århundre ble dyrkingsmetodene og kvalitet her utviklet innenfor klosterets murer.

Geologi, klimatiske forhold og menneskenes pinlige nøyaktighet og omhu gjorde rioja vinene anerkjente i Europa allerede på slutten av det 17. århundre på Carlos IV`s regjeringstid. Da ble de introdusert på det internasjonale marked.

Logrono ligger som det geografiske sentrum i Rioja regionen. Denne byen utviklet seg raskt til et marked hvor man ved siden av vin omsetning også utvekslet erfaringer og forbedret produksjons metoder.

Innbyggernes omsorg for sin vin førte til en lov i 1635 som forbød kjerrekjøring i gatene fordi vibrasjonene fra datidens tunge kjøretøyer over det ujevne gatelegemet forstyrret vinens modningsprosess!

Bodegaene (vinkjellerne) ligger under jorda. I mørke og stillhet modnes vinen her i store eike fat. Etter modningen følger hvilen, nå på flasker i enorme stabler. I vinkjelleren til Campo Viejo, her som hos andre blir intet overlatt til tilfeldighetene. Alle vinenes stadier blir nøye overvåket.

Jorda og vin stokkene, innhøstningen og klassifiseringen av druene, tilvirkning av mosten og modningen av vinen. Bodegas Campo Vieja kan presentere en hel familie av viner som alle har sine særegne trekk. Her finnes en vin til enhver anledning og til enhver rett.

Det finnes tre Rioja distrikter:
Rioja Alta (øvre)
Rioja Baja (nedre)
Rioja Alavesa

Alta og Alavesa er nesten identiske, de har samme klima og er under innflytelse av luftdrag fra nord. Rioja Baja mottar derimot de milde vinder fra Middelhavet. Mens Alta og Alavesa nesten utelukkede benytter de tidligere druesorter til sine rødviner er det en mørk og søt type som dominerer i Baja. I tillegg til at de får mer sol gir dette vinene fra Baja en større fylde og en høyere alkohol prosent enn de andre typene.

I tidligere tider var vin produksjonen i Rioja distriktene så stor og prisene så lav at man ofte brukte vin i stedet for vann i sement blandinger!! Det største problemet man hadde var å finne plass til årets produksjon i vinkjellerne. Inntil midten av det 19. århundre var det ingen som seriøst tenkte på å prøve å modne den vinen som i første omgang syntes ubrukelig til noe formål.

To menn, markiene av Riscal og Murrieta kom andre i forkjøpet ved å introdusere en ny og meget enkel metode som skulle vise seg å revolusjonere det tradisjonelle produksjonssystemet i Riojas bodegaer.

Det dreide seg om fortsatt oppbevaring av vinen på eike fatene etter den første gjæringen, fri for bunnfall. Vinen gikk så inn i en annen fase hvor den ble beskyttet mot oksygen. Gjennom porene i treet kom den lille luften som var nødvendig for de kjemiske reaksjonene.

Man må ikke glemme at vinen er et levende vesen som puster som trenger næring, stell og omsorg nesten som et lite barn. Man foretok flere omstikkinger av vinen for å få fjernet alle urenheter og for å tilføre nødvendig oksygen. I dypet av vinkjelleren lå vinen i minst tre år før den ble tappet på flasker. Viner som ble ansett som spesielle fikk ligge i fem år og deretter hvile en tid på flaskene i horisontal stilling.

I 1868 kom det druelus på vinstokkene i Frankrike og franske oppkjøpere forerakk vinen fra Rioja som var behandlet etter samme eller lignende metoder som deres egen. Konsekvensene var ar Rioja vinene nå endelig ble akseptert på det internasjonale markedet.

Naturligvis ble vinen dyrere. Produsentene trengte store arealer under jorda til lagring og man måtte i tre år holde minst en års avling uten fortjeneste. Senere måtte det ansettes spesialister til å se etter vinen hele tiden. Filtreringen blir i enkelte bodegaer fremdeles foretatt med eggehviter og dessuten kommer kostnaden med å tappe vinen på flasker, samt transport, reklame og administrasjon.

Men god vin er aldri billig og sammen med vinen kjøper man også en garanti for dens renhet, dens omfattende og nitide fremstilling og opprinnelse. Rioja vinene er beskyttet av lov om opphavsrett, er mønsterbeskyttet samt underlagt en offentlig kontroll kommisjon. De har vanligvis en styrkegrad på 11 til 13 prosent alkohol, bortsett fra vinene fra Rioja Baja som kommer opp i 16 prosent. Det er druesortene og klimaet som her er avgjørende. 
ABC Matoppskrifter - matoppskrifter fra alle verdenshjørner
    
 

     


 

< tilbake

 Ønsker du å annonsere her? Kontakt oss
--------------

 

  

 

 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM