Sjekk om fly er i rute

 Sjekk EUROEN

 Oversettelse av;
 - ord
- setninger


 
Mostly Sunny
    SJEKK VÆRET;
 Alicante
 Benidorm
 Malaga

 oversikt for hele Spania

     HJEM     OM OSS/KONTAKT OSS  Alt innhold © AiCOM



OMRÅDEINFO

(inkl. helligdager m.m.)

AKTIVITETER

BEDRIFTER

BOLIG

SPANSKE PAPIRER

MAT & DRIKKE

KJØRETØY

DYR

HELSE & VELVÆRE

SIKKERHET

SKOLER

STARTE FIRMA

FLYTTE TIL SPANIA

SPANSK HISTORIE
OG ARKITEKTUR


SPANSKE ORD/TALL

AVISER & MAGASINER

VIKTIGE TLF.NR

LINKER

HJEM

  SPANIA  - VIN MAT OG DRIKKE - VIN

MAT - SPANSKE SPESIALITETER;
AllioliBacalaoBlekksprut  - Fiken  - Gazpacho - Hvitløk  -
Julekaker -  Ost  - PaellaPan Pølser  Skinke  - Sjøpinnsvin  - Tapas - Tomater - Tortilla - Tunfisk
MAT DIV.;
Spise i Spania - Ris i Spansk kjøkkenMat fra....  -  Handle mat - Spanske matord
DRIKKE;
Div. - Vin - Sherry - Brandy - Sider
Vinruter - Bodegaer
ANNET;
Restauranter/Catering - Se også bedrifter Spania
   SPANIA - VIN - MAT OG DRIKKE - VIN
VIN FRA;  Rioja - Navarra - Kastilia og La Mancha - Malaga og Cordoba - Zamora og Valladolid - Mentrida og El Bierzo - Andalucia og Sevilla - Valencia-Murcia og Aragonia - Katalonia - Galicia - Mallorca - Tenerife - Kanariøyene
MAT FRA; Aragonia og Andalucia - Asturia - Balearene og Kanariøyene - Extremeadura og Baskerland - Kastilia la Mancha-Cantabria - Kastilia Leon og Katalonia - Valencia og Murcia - Navarra og Galicia - Rioja og Madrid - Mat fra - Øst Spania - Midt Spania - Nord Spania

Galicia
Det er to vekster som dominerer nesten hele det Galiciske landskapet: maisen og vinstokkene. Disse kravler opp over granitt steinene det ser nesten ut som de rømmer ra jordas ekstreme fuktighet. I de høyere liggende områder i Orense klatrer derimot plantene velordnet oppover dalsidene.

Oppdelingen av disse provinsers dyrkbare jord i små jordlapper gjør vin produksjonen til et privat familieforetak. Hver lille jordeier, hver landarbeider med en liten jordlapp for seg selv, lager sin egen vin etter sin egen oppskrift. Disse oppskriftene har gått i arv i familien gjennom generasjoner.

All viten er tradisjon. Man dyrker og produserer sin vin som fedre og bestefedre gjorde det, i det samme hus og med de samme primitive redskaper. Det var først i 1950 årene at man så smått begynte å organisere seg i større kooperative produksjons områder. Medlemmene leverer sin druer som så ble omdannet til vin etter moderne metoder for omsetning i større målestokk.

En del kritiske røster har hevet seg mot dette systemet. De beklager at det frembringes en helt ensartet vin av druer fra forskjellige områder som før hadde sine særpregete produkter. Protestene har vært særlig sterke når det gjelder Albarino vinen, elsket og lovprist av diktere opp gjennom tidene. Men det faktum at den kooperative produksjon har gitt dyrkerne store fordeler samt åpnet veien til det store eksportmarked.

Det finnes tre kjente galiciske vin områder som er mønster beskyttet:
Ribeiro, Valdeorras og Valle de Monterry.

Ved siden av disse finnes også andre som har oppnådd stor ry, for eksempel Valle de Salnès, Albarino vinens høyborg, det gamle og fornemme grevskapet Condado de Salvatierrs og nabolandskapet Mino hvor man produserer vinen
El Rosal.

Ribeiro
Ribeiro vinen blir fremstilt i den sørvestlige delen av provinsen Orense, på et 6000 hektar stort område. Årlig blir det produsert 25 millioner liter av denne typen. Riberio er en lett vin med lav alkohol prosent og en karakteristisk syrlighet, ideell til fiske og skalldyrsretter som også er spesialiteter i Galicia.

Valdeorras og Monterrey
Valdeorras ligger i det motsatte hjørnet av provinsen nesten på grensen til Leòn hvor elven Sil er oppdemmet i magasinene til Santiago og Montefurado. 4500 hektar land gir årlig gjennomsnittlig 17,5 millioner liter vin. Druetypene som blir benyttet er de samme som i Ribeiro men vinene er fyldigere og kommer opp i 12 prosent alkohol. Stort sett blir produksjonene konsumert av regionens egne innbyggere.

De galiciske vinene blir ikke underlagt noe modnings prosess, men drikkes unge, nesten "nyfødte". Vinen kan derfor være noe ustabil, særlig hvis den blir transportert til områder med et annet klima. Det er derfor ingen hensikt å gjemme på spesielle flasker til høytidelige anledninger slik som man gjør for eksempel i Rioja. "Den gudene elsker, dør ung" heter det og slik skal det være med galiciske viner.

Vinene fra Valle de Monterrey har først nylig oppnådd lovbeskyttelse. Denne dalen ligger i det sørlige Orense nær den portugisiske grensen.
På 2550 hektar land produseres til sammen 10 millioner liter vin årlig av druetypene Godello, Jerez og Dona Blanca til de hvite og mørk Alicante og rød Garnacho til de røde. Vinene er de sterkeste i Galicia med en alkohol prosent på mellom 11 og 13 men de får ikke den samme aroma som de fra kyststrøkene. Skjønnere har likevel spådd denne vinen en god framtid og det produseres nesten dobbelt så mye av den røde som av den hvite.


Området har et kooperativ som tilvirker vinen etter moderne metoder. Den vinen som har best kvalitet får her hvile på flaske i to år for at bunnfallet skal bli fullstendig utskilt. Når det gjelder vin merkene som ikke er lov beskyttede er det enkelte eksperter som hevder at man blant disse finner noen av de beste. Et eksempel er Albarino vinen som produseres i Salnes dalen. Her dyrket Cluny munkene vinranker fra Rhin området i det 12. århundre. Vin markene utgjør bare 2000 hektar og man har ikke nøyaktige tall for produksjons mengden. Sikkert er det at denne vinens spesielle smak og duft har ført til mange poetiske ytringer.

Hvert år blir det i Cambados holdt en Albarino festival hvor det smakes, luktes og sammenlignes. Tilslutt kåres årets beste most. Noen sammenligner denne vinen med moselvin, skjønt Albarino vinen er lettere og har en helt spesiell friskhet.

Vinene fra Condado har heller ikke oppnådd lovfestet beskyttelse. Det eiendommelige her er at det produseres gode rødviner i et område hvor de hvite alltid har vært dominerende. Ekspertene mener at dersom det ble nedlagt litt mer arbeid i fremstillingsprosessen kunne de meget vel bli konkurransedyktige på det internasjonale marked.

Produksjonsmetodene er imidlertid svært enkle det hele foregår så si på kjøkkenbenken. Mesteparten av vinen blir solgt direkte til forretningene noen ganger til og med før innhøstingen av druene.

Litt lenger nede på Minos høyre bredd ligger vin markene til landsbyen El Rosal. Her fødes en utsøkt hvitvin, lett og duftene og vanskelig å oppdrive hvis man ikke leter på opprinnelsesstedet. Navnet El Rosal blir gjerne og ofte misbrukt av skruppelløse handelsmenn mens avlingene på dette lille området ( ca.600 hektar) bare gir grunnlag for knappe to millioner liter årlig.

En av vindyrkerne i området Santiago Ruiz lar vin modne i to år på trefat og avviker dermed fra tradisjonene. El Rosal vinen holder seg ren på flaskene gjennom lang tid uten å miste aroma. Det er en tørr, jevn og frisk vin på mellom 9 og 10 prosent og er en sjelden gave fra det betagende Galicia.


Vino Tinto: Rødvin - Vino Blanco: Hvitvin - Vino Resado: Rosévin
CAVA: musserende vin
Vino de Mesa: bordvin
Vino de la Casa: husest vin
Seco: tørr - Dulce: søt
Sin crianza: uten fatlagring

Joven:
Vin som selges året etter druen ble høstet. De kan ha hatt noe fatlagring, men ikke nødvendigvis.

Crianza:
Lagret på fat i 6 måneder og 2 år på flaske. I Rioja og Ribera del Duero kreves det dog minimum ett år på fat. Hvitvin og rosévin må kun ha et halvt år på flaske etter 6 mnd på fat.

Reserva:
skal være utviklet over en treårs periode, hvorav minimum ett år på fat.

Gran Reserva:
skal være utviklet i minst 5 år, hvorav minimum 2 år på fat.

Cepa: Vin, eller drue type
Vina, vinedo: vingård
Cosecha: vinhøst, årgang
Vendimina: vinhøst

Bodega:
Eiendom der vin fremstilles, lagres eller drikkes. Egentlig betydning; vinkjeller

 
ABC Matoppskrifter - matoppskrifter fra alle verdenshjørner
    
 

     

< tilbake

 Ønsker du å annonsere her? Kontakt oss
--------------

 

 



 





 

 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM