Sjekk om fly er i rute

 Sjekk EUROEN

 Oversettelse av;
 - ord
- setninger


 
Mostly Sunny
    SJEKK VÆRET;
 Alicante
 Benidorm
 Malaga

 oversikt for hele Spania

     HJEM     OM OSS/KONTAKT OSS  Alt innhold © AiCOMOMRÅDEINFO

(inkl. helligdager m.m.)

AKTIVITETER

BEDRIFTER

BOLIG

SPANSKE PAPIRER

MAT & DRIKKE

KJØRETØY

DYR

HELSE & VELVÆRE

SIKKERHET

SKOLER

STARTE FIRMA

FLYTTE TIL SPANIA

SPANSK HISTORIE
OG ARKITEKTUR


SPANSKE ORD/TALL

AVISER & MAGASINER

VIKTIGE TLF.NR

LINKER

HJEM

  SPANIA  - MAT OG DRIKKE

MAT - SPANSKE SPESIALITETER;
AllioliBacalaoBlekksprut  - Fiken  - Gazpacho - Hvitløk  -
Julekaker -  Ost  - PaellaPan Pølser  Skinke  - Sjøpinnsvin  - Tapas - Tomater - Tortilla - Tunfisk
MAT DIV.;
Spise i Spania - Ris i Spansk kjøkkenMat fra....  -  Handle mat - Spanske matord
DRIKKE;
Div. - Vin - Sherry - Brandy - Sider
Vinruter - Bodegaer
ANNET;
Restauranter/Catering - Se også bedrifter Spania
   SPANIA - MAT OG DRIKKE
MAT FRA; Aragonia og Andalucia - Asturia - Balearene og Kanariøyene - Extremeadura og Baskerland - Kastilia la Mancha-Cantabria - Kastilia Leon og Katalonia - Valencia og Murcia - Navarra og Galicia - Rioja og Madrid - Mat fra - Øst Spania - Midt Spania - Nord Spania
VIN FRA;  Rioja - Navarra - Kastilia og La Mancha - Malaga og Cordoba - Zamora og Valladolid - Mentrida og El Bierzo - Andalucia og Sevilla - Valencia-Murcia og Aragonia - Katalonia - Galicia - Mallorca - Tenerife - Kanariøyene

HVITLØK - LA MANCHAS HVITE GULL
La Mancha, de store åpne slettene midt i Spania, som plages av tørke og brennhet sol eller pines av iskalde vinder, preges av tørt gress og omgis av mørke åser. Det sies at bare en stille og fredfull sjel kan forstå Don Quijote og hans land.

Det finnes et spansk uttrykk som sier "Det finnes mange forskjellige kjøkken i Spania, men alle har en ting felles, hvitløken". I dagens La Mancha er hvitløken et svært viktig produkt. På mindre enn et halvt århundre har avlingsarealet blitt fordoblet.

Hver spanjol skal visstnok spise i gjennomsnitt 1,5 kilo i året av denne løkveksten. Spania produserer årlig 200.000 tonn hvitløk, og en femtedel eksporteres over hele verden, hvor for eksempel Brasil alene står for 12.000 tonn.

Historien om Las Pedroneras
Las Pedronas er den høyt elskede lilla hvitløkens (ajo morado) hovedstad. Det er et lite sted i La Mancha, hvor hvitløken feires med en stor fest i slutten av september hvert år. Praktisk talt alle de 6.500 innbyggerne lever direkte eller indirekte av bøndenes "hvite gull".

Småhusholdningene er i snitt på 4 hektar og gir en avling på rundt 24.000 kilo hvitløk hver. Her klager ingen over flukten fra landsbygda, som man gjør overalt ellers. De yngre vil bli igjen og overta fedrenes åkrer. Fremgangen gir dem rett, for hvem kjenner ikke til de vakre flettene av hvite løker som i dag har blitt en så utrolig populær Spania-suvenir.

De beste flettes
Hvitløken sorteres i lange kasser av tre. Kvaliteten bestemmer om den selges fersk, legges inn eller foredles til bruk i andre produkter. Det er bare den beste og saftigste løken som flettes, det legger man ned mye oppmerksomhet rundt i La Mancha. De ferdige flettene vaskes og legges i store haller for å tørke. Kjølehallene garanterer i dag feilfrie varer året rundt og moderne industriteknikk gjør det mulig å stadig utvikle nye forpakninger og produkter, som for eksempel hvitløk innlagt i urter og krydder og et helt sortiment av lekre sauser og marinader.

Fattigmannsmat
Hvitløken har dog ikke alltid hatt den statusen som den har i dag. Det finnes mange sitater og fortellinger om dette. Den ikke ukjente Don Quijote formanet for eksempel sin stridsmann Sancho Panza: "Spis verken hvitløk eller løk, for lukten forråder bonden i deg".

Akkurat som Cervantes har utallige forfattere, både spanske og utenlandske, stemplet hvitløken som fattigmannsmat. Kong Alfons av Kastilien forbød på 1300-tallet de ridderne som luktet hvitløk adgang til slottet en hel måned. Rundt år 1920 uttrykte forfatteren Julio Camba sin misstro: "Det spanske kjøkkenet er fullt av hvitløk og religiøse fordommer".
Heldigvis er denne misstroen over og nå utgjør hvitløk, brød og olivenolje trespannet i den spanske kokekunsten.

Myter, magi og medisin
Utallige myter forteller at alle mulige typer onde ånder og demoner holder seg unna den gjennomtrengende hvitløkduften. I Galicia sies det den dag i dag at en hvitløkbåt i lomma eller i hodeplagget beskytter en fra de onde maktene. I gamle tider ga grekerne sine hustruer hvitløk, for lukten garanterte sedelighet, og hyrdene i Karpatene gnir fortsatt inn hendene med hvitløk for å beskytte sine sauer mot ulykker.

Folketroen går litt mer praktisk til verks når den garanterer hvitløkens egenskaper også mot jordiske farer. Det er i dag bevist at hvitløk hjelper mot virus, som ikke engang antibiotikaen rår over, og det er gjennom lang tid bevist at om man spiser hvitløk regelmessig senkes kolesterolinnholdet i blodet og risikoen for hjerteproblemer reduseres med cirka 25 %. Hvitløken "varmer og hjelper magen", sier man i La Mancha. Der, om noe sted, burde man vite hva man snakker om!

Hvitløksuppe (Sopa de ajo)
250 g hvitt, ferskt brød
6 ss olivenolje
6-8 hakkede hvitløkbåter
1 ts sterkt paprikapulver
1 ts mildt paprikapulver
salt
1 liter kjøttbuljong
4 egg

Skjær brødet i terninger. Varm opp olivenoljen i en kasserolle og brun brødterningene. Tilsett hvitløken og la den få farge. Krydre med paprikapulver og salt og sped med buljongen. La det småkoke under lokk i ca 15 minutter.
Fordel suppen i 4 leirskåler. La et egg forsiktig gli ned i hver skål og sett skålene i en 200 grader varm ovn, i ca 10 minutter.
Server suppen glovarm!


Av: Dag Szepanski
Fra Spaniajournalen


Oppskrifter tapas
 
ABC Matoppskrifter - matoppskrifter fra alle verdenshjørner
    
 

     


 

< tilbake

 Ønsker du å annonsere her? Kontakt oss
--------------

 

  

 

 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM