Sjekk om fly er i rute

 Sjekk EUROEN

 Oversettelse av;
 - ord
- setninger


 
Mostly Sunny
    SJEKK VÆRET;
 Alicante
 Benidorm
 Malaga

 oversikt for hele Spania

     HJEM     OM OSS/KONTAKT OSS  Alt innhold © AiCOMOMRÅDEINFO

(inkl. helligdager m.m.)

AKTIVITETER

BEDRIFTER

BOLIG

SPANSKE PAPIRER

MAT & DRIKKE

KJØRETØY

DYR

HELSE & VELVÆRE

SIKKERHET

SKOLER

STARTE FIRMA

FLYTTE TIL SPANIA

SPANSK HISTORIE
OG ARKITEKTUR


SPANSKE ORD/TALL

AVISER & MAGASINER

VIKTIGE TLF.NR

LINKER

HJEM

  SPANIA  - MAT OG DRIKKE - SHERRY

MAT - SPANSKE SPESIALITETER;
AllioliBacalaoBlekksprut  - Fiken  - Gazpacho - Hvitløk  -
Julekaker -  Ost  - PaellaPan Pølser  Skinke  - Sjøpinnsvin  - Tapas - Tomater - Tortilla - Tunfisk
MAT DIV.;
Spise i Spania - Ris i Spansk kjøkkenMat fra....  -  Handle mat - Spanske matord
DRIKKE;
Div. - Vin - Sherry - Brandy - Sider
Vinruter - Bodegaer
ANNET;
Restauranter/Catering - Se også bedrifter Spania

Spansk Sherry

Den gylne trekanten

De tre sidene i den såkalte "gylne trekanten" er Jerez, El Puerto de Santa Marìa og Sanlùcar de Barrameda. Her ligger Jerez- Xeres sherry området. Selv om grensene for vin produksjonen også omfatter kommunene Trebujena, Rota, Chipiona, Puerto Real og Lebrija. Offisielt dreier det seg om 11.000 hektar vinmark.

Sherry blir laget av tre druetyper; Palomino, Pedro Ximénes og Muscat (muskatell).  Det lages sherry-lignende viner i andre deler av verden, og av forskjellige typer druer, men sherry er et beskyttet varemerke på linje med champagne og cognac.

Sherry har røtter tilbake til maurerne som regjerte i Spania i 700 år. Det var de som ga byen  som i dag er kjent som Jerez, navnet - Xeres. Ettersom sherry er en sterkvin har den høyere alkoholinnhold enn vanlig vin. Den hadde derfor de nødvendige egenskapene for å overleve sjøreisen fra Spania til Storbritannia.

Allerede på 1700-tallet var handelen godt etablert, og sherry ble satt pris på av britene. Shakespeare sin figur Falstaff var stor tilhenger av sherry, den gang kjent som sack. Ettersom sherry var en av de største eksportvarene til Storbritannia,
ble flere britiske sherryfirmaer grunnlagt. Mange bodegaer i Jerez de la FZrontera ble grunnlagt eller videreutviklet av britiske familier.

Det spesielle ved Jerez vinene er modningsprosessen; det er en metode som senere er blitt tatt i bruk for andre viner i området og vinene pleier man å kalle "de criaderas" eller "soleras". Metoden er enkel. I en serie vinfat med fem år gammel vin tapper man ut en tredje del som erstattes med fire år gammel vin.

Den tredjedel av den fire år gamle vinen som blir borte fylles opp med tre år gammel vin osv. til man kommer til årets vin. Her blir tomrommet fylt med vinen fra de eldste fatene. Vinens vandring fra fat til fat sikrer den personlighet og stabilitet i smak og aroma.

Denne modningsprosessen antas å ha sin opprinnelse i Sanlùcar i det 18. århundre. Sherryens hemmelighet består ellers i den tørre, kalkholdige jorden i dette området. Man benytter seg dessuten utelukkede av druesortene "palomino" til de tørre vinene og "moscatel og "Pedro Ximènes til de søte.

Sherry fremstilles i seks hovedtyper:

Manzanilla er den tørreste og letteste. Den brukes som aperitiff men passer også til fisk og skalldyr. Det er i første rekke Sanlùcar som er blitt kjent for denne vintypen.

Fino er også en lett og tørr vin og kan minne om Manzanilla. Den brukes som aperitiff og til forretter. Den er lys som halmfarget gull med en alkohol prosent på rundt 15.

Amontillado er nok den mest kjente sherry sorten også denne er som regel tørr, eventuelt halvtørr. Den er meget anvendelig og kan drikkes like godt alene som til suppen. Amontillado er modnet over flere år på vanlig måte uten tilførsel av yngre årganger.

Oloroso er en fyldig, dyprød vin med fløyelsmyk aroma. Den har en alkohol prosent på borti mot 18 og den søte smaken har intet med sukker å gjøre, den skriver seg fra det høye glyserin innholdet. Oloroso egner seg til å drikke alene eller til dessert.

Cream er en blanding av Oloroso og en annen søt vin, og passer særlig godt til søte desserter.

Brown er også en søt sherry av mørk farge. Denne serveres til søte desserter.

Vinene fra Puerto de Santa Maria er i prinsippet de samme som fra Jerez men sjøluften gjør dem tynnere og mer aromatiske. Det samme kan sies om Sanlùcar vinene der det fuktige klimaet gjør dem ekstra aromatiske. Modningen av vinen i dette området er en kjemisk prosess som selv eksperter ikke kan forklare men resultatet er fantastisk.

Mange er de som har besøkt Jerez. I vinkjellerne (bodegaene) er det vintønner som er signert av konger og ministre, forfattere, poeter og vitenskapsmenn. Om en skulle samle alle de komplimenter og superlativer som er brukt på sherryen i tidenes løp ville det fylle en hel liten bok.

 

< tilbake

 Ønsker du å annonsere her? Kontakt oss
--------------

 

  

 

 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM