Sjekk om fly er i rute

 Sjekk EUROEN

 Oversettelse av;
 - ord
- setninger


 
Mostly Sunny
    SJEKK VÆRET;
 Alicante
 Benidorm
 Malaga

 oversikt for hele Spania

     HJEM     OM OSS/KONTAKT OSS  Alt innhold © AiCOMOMRÅDEINFO

(inkl. helligdager m.m.)

AKTIVITETER

BEDRIFTER

BOLIG

SPANSKE PAPIRER

MAT & DRIKKE

KJØRETØY

DYR

HELSE & VELVÆRE

SIKKERHET

SKOLER

STARTE FIRMA

FLYTTE TIL SPANIA

SPANSK HISTORIE
OG ARKITEKTUR


SPANSKE ORD/TALL

AVISER & MAGASINER

VIKTIGE TLF.NR

LINKER

HJEM

  SPANIA  - MAT OG DRIKKE

MAT - SPANSKE SPESIALITETER;
AllioliBacalaoBlekksprut  - Fiken  - Gazpacho - Hvitløk  -
Julekaker -  Ost  - PaellaPan Pølser  Skinke  - Sjøpinnsvin  - Tapas - Tomater - Tortilla - Tunfisk
MAT DIV.;
Spise i Spania - Ris i Spansk kjøkkenMat fra....  -  Handle mat - Spanske matord
DRIKKE;
Div. - Vin - Sherry - Brandy - Sider
Vinruter - Bodegaer
ANNET;
Restauranter/Catering - Se også bedrifter Spania
   SPANIA - MAT OG DRIKKE
MAT FRA; Aragonia og Andalucia - Asturia - Balearene og Kanariøyene - Extremeadura og Baskerland - Kastilia la Mancha-Cantabria - Kastilia Leon og Katalonia - Valencia og Murcia - Navarra og Galicia - Rioja og Madrid - Mat fra - Øst Spania - Midt Spania - Nord Spania
VIN FRA;  Rioja - Navarra - Kastilia og La Mancha - Malaga og Cordoba - Zamora og Valladolid - Mentrida og El Bierzo - Andalucia og Sevilla - Valencia-Murcia og Aragonia - Katalonia - Galicia - Mallorca - Tenerife - Kanariøyene

Tunfisken:
Mojama, en rødbrun delikatesse
Mojama er tunfiskfileter. Først forsiktig fileterte, inngnidde i havsalt, så utvannet, og når de så har tørket krymper de og utvikler den intensive brune fargen som er så typisk for mojama. Den røde tunfisken er en edel spansk spesialitet.

Mojama finner du vakuumpakket ute i butikkene. Man kan i prinsippet lage mojama av alle typer tunfisk, men de beste og største filetene har den røde tunfisken. Dessuten trengs det et riktig klima for at filetene skal tørke riktig.
Mojama produseres først og fremst ved kysten i områdene ved Huelva, Cádiz og Almeria i Andalucìa, steder der det blåser ordentlig og gjerne svalt hele året. Også på kysten i Murcia og Valencia lages det god mojama, om enn i mindre kvanta.

I verdens vann
I dag opererer den spanske fiskeflåten over hele verden. Tunfisken, som bearbeides i Andalucìa, kommer ofte fra verdens fremmede hav. Spanjolene elsker den hvite tunfisken, som kalles atún blanca eller bonito del norte. Den fanges på kysten utenfor Cantàbria på sommeren og kan veie opp til ti kilo. Kjøttet er nesten hvitt, saftig, fast og veldig smakfullt.

Den lyse tunfisken, atún claro, fanges mest i tropiske farvann, som utenfor Equador. Kjøttet er rosafarget og ikke fullt så aromatisk. Den røde tunfisken kalles bare atún. Den forekommer framfor alt i Stillehavet og kan veie opp til tjue kilo. For det meste bearbeides kjøttet til mojama eller selges i biter på boks i butikkene.

Viktig inntektskilde
Fisket har vært en viktig inntektskilde for Andalucìas kystbeboere i århundrer. Tunfisk var et etterspurt bytte og en inntektsbringende vare allerede under fønikernes, romernes og arabernes tid. Når araberne regjerte rapporterte man fra høye vakttårn om at store tunfiskstimer var på vei mot eller langs kysten. Fiskerne fikk da vite hvor de skulle legge ut nettene sine. Tunfisken satte seg fast i nettene og ble slått i hjel med kjepper. På land skar man opp fisken, saltet dem ned og pakket dem i tretønner til torgmarkedene.

En utsøkt delikatesse
Spanjolene spiser mojama oftest helt uten tilbehør. Den skjæres i tynne, tynne skiver som man nesten kan se igjennom. Iblant legges skivene i olivenolje i noen timer for at de skal bli saftigere. De kan også nytes med findelte, ristede mandler. Til denne delikatessen drikker man en lett, fruktig hvitvin, som for eksempel Condado de Huelva.

Bonito con aceitas y alcaparras
(Hvit tunfisk med oliven og kapers)


Dette trenger du:
4 skiver fersk hvit tunfisk á 200g
1 1/4 dl hvitvin
2 ss sherryvinegar
2 finhakkede hvitløkbåter
1 laurbærblad
2 kvister timian
6 svartpepperkorn
salt, pepper
1 dl olivenolje
1 stor løk, skåret i ringer
200 g hakkede oliven uten steiner
1 ss kapers
olje til formen

Slik tilbereder du det:
Skyll tunfisken og tørk den. Lag en marinade på vin, vineger, hvitløk, laurbærblad, timian, pepper og litt salt. Legg fisken i en skål og hell marinaden over. La fisken trekke i marinaden i 1-2 timer.
Ta opp fisken fra marinaden og la den renne av.

Spar marinaden, men ta opp laurbærbladene og timiankvistene. Varm opp olivenoljen og fres løkringene uten at de brunes. Hell i marinaden og 1 ¼ dl vann og tilsett olivenene og kapersen. La væsken koke inn litt og smak til med salt og pepper. Legg fiskebitene i en ildfast, smurt form og hell sausen over. Etterstek i varm ovn ved 200 grader i ca 20 minutter. Serveres i formen.

Av: Dag Szepanski

Fra Spaniajournalen

 
ABC Matoppskrifter - matoppskrifter fra alle verdenshjørner
    
 

     


 

< tilbake

 Ønsker du å annonsere her? Kontakt oss
--------------

 

  

 

 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM