Sjekk om fly er i rute

 Sjekk EUROEN

 Oversettelse av;
 - ord
- setninger


 
Mostly Sunny
    SJEKK VÆRET;
 Alicante
 Benidorm
 Malaga

 oversikt for hele Spania

     HJEM     OM OSS/KONTAKT OSS  Alt innhold © AiCOMOMRÅDEINFO

(inkl. helligdager m.m.)

AKTIVITETER

BEDRIFTER

BOLIG

SPANSKE PAPIRER

MAT & DRIKKE

KJØRETØY

DYR

HELSE & VELVÆRE

SIKKERHET

SKOLER

STARTE FIRMA

FLYTTE TIL SPANIA

SPANSK HISTORIE
OG ARKITEKTUR


SPANSKE ORD/TALL

AVISER & MAGASINER

VIKTIGE TLF.NR

LINKER

HJEM

  SPANIA  - MAT OG DRIKKE - RISEN I DET SPANSKE KJØKKEN

MAT - SPANSKE SPESIALITETER;
AllioliBacalaoBlekksprut  - Fiken  - Gazpacho - Hvitløk  -
Julekaker -  Ost  - PaellaPan Pølser  Skinke  - Sjøpinnsvin  - Tapas - Tomater - Tortilla - Tunfisk
MAT DIV.;
Spise i Spania - Ris i Spansk kjøkkenMat fra....  -  Handle mat - Spanske matord
DRIKKE;
Div. - Vin - Sherry - Brandy - Sider
Vinruter - Bodegaer
ANNET;
Restauranter/Catering - Se også bedrifter Spania
   SPANIA - MAT OG DRIKKE - RISEN I DET SPANSKE KJØKKEN
VIN FRA;  Rioja - Navarra - Kastilia og La Mancha - Malaga og Cordoba - Zamora og Valladolid - Mentrida og El Bierzo - Andalucia og Sevilla - Valencia-Murcia og Aragonia - Katalonia - Galicia - Mallorca - Tenerife - Kanariøyene
MAT FRA; Aragonia og Andalucia - Asturia - Balearene og Kanariøyene - Extremeadura og Baskerland - Kastilia la Mancha-Cantabria - Kastilia Leon og Katalonia - Valencia og Murcia - Navarra og Galicia - Rioja og Madrid - Mat fra - Øst Spania - Midt Spania - Nord Spania

Risen i det Spanske kjøkken
Ris ble brakt til Valencia fra Kina av araberne. På grunn av klimaet i de sumpaktige områdene rundt Valencia trivdes risplantene utmerket og dyrkingen blomstret også etter at spanjolene hadde gjenerobret landet fra maurerne.

Risdyrkingen var likevel forbundet med problemer helt fra starten av. Siden planten vokste i vann var det mange som trodde at rismarkene også ga grobunn for malaria. Resultatene var at det ved kongelig resolusjon ble forbudt å dyrke ris, et forbud som varte i århundrer. Distriktets bønder var av en annen oppfatning og de fikk rett. Oppdyrkingen av sumplandet gjorde områdene mindre helsefarlig for menneskene i nærheten og ikke minst ga ris avlingene god økonomisk avkastning på markedet.

De som satt ved makten kunne intet gjøre. Risen fortsatte å sette sitt karakteristiske preg på Valencia og ble etter hvert det viktigste innslag i det regionale kjøkken. En av de spanske nasjonalretter, paella, er blitt internasjonalt berømt.

Dens ry har spredd seg, i dag finner man den i mer eller mindre ortodokse versjonen i restauranter verden over. Den som ser den gylne paellapanne garnert med fisk, kjøtt, skalldyr og grønnsaker vil kanskje synes at denne ris retten simpelthen virker luksuriøs. Imidlertid er det et faktum at folk i Valencia alltid har vært meget moderat i sine vaner på tross av landets fruktbarhet.

Det finnes mengder av ris oppskrifter fra Valencia regionen, for ris brukes sammen med nær sagt hva som helst. Man lager rettene i en gryte, en leirkrukke eller i en stor grunn stekepanne og de blir klassifisert etter den metode som er brukt.

Det finnes fire hovedtyper av ris retter:

"Arros en fesols y naps"- ris med bønner og turnips.
"Arros al forn" (rossejat) - gyllen bakt ris.
"
Arros a banda" - ris kokt for seg selv.
"Paella" - som egenlig betyr stekepanne.

"Arros al forn" eller "rossejat" er kanskje den eldste av disse ris rettene. Den er nevnt i oppskriftsboken til Ruperto de Nola som var kokk hos kong Alfonso V av Aragonia (1396-1458). Denne retten skal lages i en leir- gryte eller krukke og bakes i ovnen.

Det finnes to versjoner, den ene blir kalt
"de ayuno" den andre "de puchero" eller "rossejat". For å tilberede den førstnevnte legger man først kokte bønner i gryten sammen med lett stekt persille, et hvitløkfedd, potetskiver og paprika.

Deretter tilsettes safranfarget ris samt vann i passende mengde til risen. Alt settes deretter i stekeovnen. Tradisjonen krever en god alioli (mayones med knust hvitløk) som smakstilsetning når retter kommer på bordet.

Dersom man i gryten legger blodpølse, flesk og ribbe fra svin får man
"de puchero" versjonen som ble mye brukt i havneområdene og av fiskerne. Ved å tilsette eggeplommer blir risen gyllen (rossejat) og med mange eggeplommer vil man få en sprø tykk skorpe på toppen. "Arros en fesols i naps" er en typisk vinterrett.

Den blir laget i gryte hvor man har kokt opp snittebønner og turnips. Man tilsetter så forskjellige deler av svin, både ører, snute, flesk og ribbe blir brukt og blodpølsen
"morcilla".

Ingrediensene saltes etter smak og risen tilsettes. Det trengs forståelig nok en temmelig stor gryte til denne retten som er meget vanlig rundt om i hjemmene. Den er ikke blitt noen suksess på restaurantene man finner den bare på de mest beskjedne spisesteder. Det er synd for den er velsmakende og mettende.

En ris rett som er blitt populær på selv de finnere restauranter er
"arros a banda" en delikat fiskerett hvor den kokte risen blir servert separat. Man kan bruke en hvilken som helst type fisk men uer blir gjerne foretrukket.

Fisken kokes til omtrent faller fra hverandre og taes opp av kraften. I en paella panne steker man forskjellige grønnsaker og skalldyr, fisken tilsettes sammen med risen og safran eller gurkemeie og fiskekraften. Mange restauranter har spesialisert seg på denne retten som stadig får flere tilhengere. I Valencia kommer den som en god nummer to etter paella i popularitet.

Det blir satt stor pris på den norske klippfisken og nå som grillet mat er så populær kunne det kanskje passe med litt annerledes grillrett, klippfisk på ris seng. Klippfisken (bacalao) deles i passende stykker og ligger i vann natten over.

Fiskestykker, løk, paprika og sjampinjong tres på grillspyd og legges i en marinade av olivenolje, sitronsaft, ett knust hvitløkfedd, litt oregano og nykvernet pepper i en halvtimes tid.

Deretter grilles det hele og legges på en seng av nykokte safranfarget ris. Serveres med pariserloff og grønn salat. En god tomatsaus kan lages av en hakket løk, ett knust hvitløkfedd, en boks hermetiske tomater, en kopp vann, 1 ss tomat purè, 2-3 ss olivenolje, pepper og salt. Småkokes i ca. 15 minutter.

Til dette kan man servere en forfriskende punsj: en flaske spansk hvitvin blandes med en flaske soda. To sitroner og en appelsin kuttes i skiver og has i sammen med en teskje sukker og is terninger. Punsjen blir best om den lages en stund i forkant.
 

< tilbake

 Ønsker du å annonsere her? Kontakt oss
--------------

 

  

 

 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM