Sjekk om fly er i rute

 Sjekk EUROEN

 Oversettelse av;
 - ord
- setninger


 
Mostly Sunny
    SJEKK VÆRET;
 Alicante
 Benidorm
 Malaga

 oversikt for hele Spania

     HJEM     OM OSS/KONTAKT OSS  Alt innhold © AiCOMOMRÅDEINFO

(inkl. helligdager m.m.)

AKTIVITETER

BEDRIFTER

BOLIG

SPANSKE PAPIRER

MAT & DRIKKE

KJØRETØY

DYR

HELSE & VELVÆRE

SIKKERHET

SKOLER

STARTE FIRMA

FLYTTE TIL SPANIA

SPANSK HISTORIE
OG ARKITEKTUR


SPANSKE ORD/TALL

AVISER & MAGASINER

VIKTIGE TLF.NR

LINKER

HJEM

  SPANIA  - MAT OG DRIKKE

MAT - SPANSKE SPESIALITETER;
AllioliBacalaoBlekksprut  - Fiken  - Gazpacho - Hvitløk  -
Julekaker -  Ost  - PaellaPan Pølser  Skinke  - Sjøpinnsvin  - Tapas - Tomater - Tortilla - Tunfisk
MAT DIV.;
Spise i Spania - Ris i Spansk kjøkkenMat fra....  -  Handle mat - Spanske matord
DRIKKE;
Div. - Vin - Sherry - Brandy - Sider
Vinruter - Bodegaer
ANNET;
Restauranter/Catering - Se også bedrifter Spania
   SPANIA - MAT OG DRIKKE
MAT FRA; Aragonia og Andalucia - Asturia - Balearene og Kanariøyene - Extremeadura og Baskerland - Kastilia la Mancha-Cantabria - Kastilia Leon og Katalonia - Valencia og Murcia - Navarra og Galicia - Rioja og Madrid - Mat fra - Øst Spania - Midt Spania - Nord Spania
VIN FRA;  Rioja - Navarra - Kastilia og La Mancha - Malaga og Cordoba - Zamora og Valladolid - Mentrida og El Bierzo - Andalucia og Sevilla - Valencia-Murcia og Aragonia - Katalonia - Galicia - Mallorca - Tenerife - Kanariøyene

Spanske spesialiteter:
Solmodne tomater – de røde delikatessene

Det spanske kjøkkenet er ofte synonymt med spanske grønnsaker. De skal helst serveres som salat og komme direkte fra kjøkkenhagen. Den milde temperaturen og de mange soldagene hjelper for en tidlig modning og en høy kvalitet.

Tomatene skal tas inn når de er fullmodne, da har de hatt tid til å utvikle sin unike aroma. Tomater som har fått modne i solen, er en søt og fyldig delikatesse. Ikke å forundre at de kalles paradisepler på flere språk.

Kjærlighetseple eller paradiseple
Tomaten kom til Europa i begynnelsen på 1500-tallet fra Peru og Mexico. Til å begynne med ble den brukt som en vakker prydvekst og italienerne beskrev i år 1544 den nye frukten fra andre siden av Atlanterhavet som gulleple, pombo dóro.

Den var nemlig gul og liten som en kirsebærtomat. Den ble senere kalt for kjærlighetseple eller paradiseple takket være den lysende røde fargen. Spanjolene overtok det aztekiske navnet tomat!

Spania var perfekt
Tomatens inntreden som matprodukt skjedde først på 1900-tallet. Ettersom den elsker mye sol og fuktig jord er Spania det perfekte avlingsområdet, og det produseres rundt 2,5 millioner tonn i året. Ikke bare er det perfekt for busktomater, uten også for de smaksrike kvisttomatene, de runde kuletomatene, de søtsyrlige eggeformede tomatene, samt de små kirsebær- eller cocktailtomatene.

Tomatbrød og gazpacho
Den solmodne tomaten bidrar til stor matglede, og passer veldig godt til eksempelvis landbrød, pan de pagès. Den perfekte kombinasjonen av dette brødet, mørkerøde tomater og olivenolje er så fast forankret i den katalanske hverdagen at de snakker om en kjær gammel tradisjon eller et slags ritual.

Dette tomatbrødet nytes i dag som en egen matrett eller sammen med ost og røkt skinke. I Andalucía finnes det like mange oppskrifter på den kalde grønnsakssuppa, gazpacho, som det finnes kokker. Men det viktigste er i alle fall massevis med modne tomater, som gir ”det andalusiske blodet” såvel farge som smak.

Giftige grønne tomater – en fordom
Et gammelt ordtak sier at du kan gjøre deg av med utrivelige gjester gjennom å servere en salat med grønne tomater, men det er helt feil. Grønne tomater er overhodet ikke giftige, og i alle fall sunnere enn andre umodne grønnsaker. Men du gjør klokt i å, akkurat som med solmodne tomater, fjerne restene av blomsterkroppen. Frukten, spirer og blad av denne veksttypen inneholder faktisk giften solanin, som kan gi mage- og tarmproblemer. I matvegen brukes den grønne tomaten i Spania mest som søtsure eddikstomater, en populær delikatesse.

En times verdensberømt tomatkrig
Tomat er de mange mulighetenes grønnsak. Den siste onsdagen i august hvert år er det krig i den lille søvnige byen Buñol, nærmere bestemt tomatkrig, La Tomatina. Da utnytter mange menn anledningen til å avreagere. Hvert år reiser tusenvis ”krigere” (og nysgjerrige) til Buñol for å med stor entusiasme og glede kaste tomater på hverandre.

Men dette slaget, som bare varer en drøy time og som utkjempes midt i byen, er ganske harmløst. Krigerne kler seg i gymsko, gamle shortser og t-skjorter og i blant med hjelmer og store solbriller for å beskytte seg mot flommen av tomatsaft. Like før startskuddet går klokken 11.00 kommer det lastebiler fra alle hold og kanter med knallrøde, overmodne tomater, for i Buñol vokser det ingen tomater. Tomatkrigens mekka savner helt enkelt ammunisjon! Et fint paradoks.

Tomatsalat fra Murcia, Ajotomate
En salat uten tomater er ingen ordentlig salat, og en tomatsalat er en ren nytelse. Salater spiller ingen birolle i Spania uten serveres ofte som forrett, på sommeren også som hovedrett.

Ingredienser:
- 1 stor tomat, skrelt og skåret i biter
- 4 hakkede hvitløkfedd
- 2 ss vineddik
- salt og pepper
- 1 klype indisk kummin
- 1 klype paprikapulver
- 4 ss olivenolje
- 500 g faste tomater

Gjør slik:
Knus tomaten i en mørtel sammen med hvitløken. Bland med vineddik, salt, pepper, kummin, paprikapulver og olivenolje. Skyll tomatene og skjær dem i biter. Legg dem over i en salatskål og hell på tomatdressingen. Bland godt og smak til med salt før du serverer.

Av: Dag Szepanski

Fra Spaniajournalen
 
ABC Matoppskrifter - matoppskrifter fra alle verdenshjørner
    
 

     


 

< tilbake

 Ønsker du å annonsere her? Kontakt oss
--------------

 

  

 

 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM