Alt innhold + bilder
© AiCOM AS


 

 
  SPANIA - SPANSK MAT OG DRIKKE  -  VIN

 

MAT - SPANSKE SPESIALITETER;
AllioliBacalaoBlekksprut  - Fiken  - Gazpacho - Hvitløk  -
Julekaker -  Ost  - PaellaPan Pølser  Skinke  - Sjøpinnsvin  - Tapas - Tomater - Tortilla - Tunfisk
MAT DIV.;
Spise i Spania - Ris i Spansk kjøkkenMat fra....  -  Handle mat - Spanske matord
DRIKKE;
Div. - Vin - Sherry - Brandy - Sider
Vinruter - Bodegaer
ANNET;
Restauranter/Catering - Se også bedrifter Spania

Vin fra ulike områder - se nederst på siden.

Spania er i dag tredje største vinprodusent, og i 13 av 17 regioner blir det produsert vin. Noen av de mest kjente er; Rioja, Navarra, Galicia, Somontano, Priorato, Penedes, La Mancha og Andalucia.

Spanias mest anerkjente røde drue er Tempranillo-druen. Denne benyttes blant annet i de røde Rioja-vinene. Garnacha-druen er viktig råvare i nord. Andre druesorter er Mazuelo (Carignan) Moravia, Moristel og Graciano, og det produseres mye rødvin av druene Cabernet Sauvignon og Merlot. Av hvite druer har man bl.a.; Airen, Viura (Macabeo) Pardillo, Verdoncho og Malvasia.

Den Spanske vinen
Vinproduksjonen i Spania kan spores 3000 år tilbake i tiden da grekerne og fønikere gjorde sitt inntog i landet og brakte med seg druestokker. Grekernes navn på byen Jerez var Xera og herfra kommer dagen sherry som er berømt over hele verden.

Intet land i verden kan oppvise en slik variasjon i vinproduksjonen som Spania fra lette delikate i Galicia i nord til den spennende og kraftige fra Andalucìa i sør. Det finnes knapt en provins som ikke dyrker og produserer sin egen vin. En stor del går til eksport. Vin stokken er sannsynligvis den planten som krever mest stell og omsorg.

Markedet vil alltid være usikkert og i tilegg kommer faren for at planten kan ødelegges av uvær eller sykdom. I de senere årene har mange jordbrukerne gått over til forskjellige kornsorter som gir et sikrere utbytte og er mindre arbeidskrevende og forbundet med risiko.

De fleste spanske viner selges når de er klare til å drikkes slik at du slipper å lagre dem. De blir lagret i en av de mange vinkjellerne som finnes her. Det er mulig å ta et besøk til både vinkjellere, kalt Bodegaer, og vingårder.

Du får en god vin til 2-3 euro i butikken. Og med denne prisen er det jo mulig å prøve seg frem til hva man liker! Fatlagret vin gir gjerne mest smak og fylde. Det anbefales å gå til en Bodega om man skal kjøpe litt dyrere vin. De blir nemlig ofte stående lenge i butikkhyllene, og om flaskene ikke er lagret liggende, kan vinen ofte være dårlig.

Er du på restaurant er ofte husets vin - Vino de la Casa - helt greit å bestille, og som oftest den rimeligste. Men sjekk gjerne dette før du bestiller, for noen setter opp prisen på husets vin!

For å hjelpe deg litt på veien ved valg av vin, har vi her listet opp noen spanske ord og betegnelser;

Vino Tinto: Rødvin - Vino Blanco: Hvitvin - Vino Resado: Rosévin
CAVA: musserende vin
Vino de Mesa: bordvin
Vino de la Casa: husest vin
Seco: tørr - Dulce: søt
Sin crianza: uten fatlagring
Joven:
Vin som selges året etter druen ble høstet. De kan ha hatt noe fatlagring, men ikke nødvendigvis.
Crianza:
Lagret på fat i 6 måneder og 2 år på flaske. I Rioja og Ribera del Duero kreves det dog minimum ett år på fat. Hvitvin og rosévin må kun ha et halvt år på flaske etter 6 mnd på fat.
Reserva:
skal være utviklet over en treårs periode, hvorav minimum ett år på fat.
Gran Reserva:
skal være utviklet i minst 5 år, hvorav minimum 2 år på fat.

Cepa: Vin, eller drue type
Vina, vinedo: vingård
Cosecha: vinhøst, årgang
Vendimina: vinhøst
Bodega:
Eiendom der vin fremstilles, lagres eller drikkes. Egentlig betydning; vinkjeller
---------------------------------
 
VIN FRA;  Rioja - Navarra - Kastilia og La Mancha - Malaga og Cordoba - Zamora og Valladolid - Mentrida og El Bierzo - Andalucia og Sevilla - Valencia-Murcia og Aragonia - Katalonia - Galicia - Mallorca - Tenerife - Kanariøyene

Om Spansk vin av Sommelier Terje Lonnroos
Baskiska viner
Vad händer i vingården
Vin produksjon i Spania
 

< tilbake
 


 


 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM