Alt innhold + bilder
© AiCOM AS


 

 
  SPANIA - SPANSK MAT OG DRIKKE  -  VIN

 

MAT - SPANSKE SPESIALITETER;
AllioliBacalaoBlekksprut  - Fiken  - Gazpacho - Hvitløk  -
Julekaker -  Ost  - PaellaPan Pølser  Skinke  - Sjøpinnsvin  - Tapas - Tomater - Tortilla - Tunfisk
MAT DIV.;
Spise i Spania - Ris i Spansk kjøkkenMat fra....  -  Handle mat - Spanske matord
DRIKKE;
Div. - Vin - Sherry - Brandy - Sider
Vinruter - Bodegaer
ANNET;
Restauranter/Catering - Se også bedrifter Spania

Vinproduksjonen i Spania var allerede i full gang i tidlig middelalderen, da eksport av vin var en stor inntektskilde for landet. Etter hvert ble imidlertid all vinproduksjon forbudt under Maurene sin styring fra år 900-1487.

Spania har i likhet med Frankrike og Italia klasseinndeling:

1.Denominacino de Origen Calificada DOC, Den er reservert for viner som har lang tradisjon for høy kvalitet. Bestemmelsene er mer stringent og krever omfattende smaking. Rioja er foreløpig den eneste DOC.

2.Vino de la Tierra Landvinsklasse. 60% må komme fra et distrikt, få krav til druetyper.

3.Vino Comarcal For tiden 28 områder, og de har ingen store kvalitetspresentasjoner.

4.Vino de Mesa, bordvinsklasse. Her er det ingen krav til vinene, uten dyrkningsområde.

Vin områder
Priorat, ligger i Costa Daurada (gullkysten) ca. halvannen times biltur Sørvest for Barcelona. Området har mange fellestrekk med områdene Douro i Portugal (portvinsområdet). Begge er kjent for sine røde sterkviner selv om begge også lager en del svakviner. Priorat lager også noe sterkvin, men idag er det de røde svakvinene det satses sterkest på.

Dag temperaturer på 40 grader er ikke uvanlig, men nettene er svale og de store temperatursvingningene gir grunnlag for fin aromautvikling i druene. Druene får ekstremt høy sukkerkonsentrasjon og resulterer i viner med høy alkohol. Vinlovens minimum på 13,5 % alkohol er sjelden vanskelig å nå, snarere er problemet det motsatte.

Ribera del Duero, midtre del av Spania. Området ligger litt oppe i fjellene. Sommeren er varm og nettene kalde. Det gir intense mørke viner som også har høy syre. Dette er viner med stor intensitet, mye ekstrakt god syre- og tanninstruktur toppet og med mye eikesmak. Det er imidlertid bare de aller beste som virkelig har lengde og komplekse aromaer.

Rioja, ligger i ly av fjellkjeden Sierra de Cantabria, og har fått navnet etter den vesle elven Rio Oja. La Rioja  er det mest berømte vin distriktet i Spania. Vinene her er ofte kalt for Spanias svar på Bordeaux og Burgund.

Vinmarkene får regn, lang vår og høst i stedet for den lange, brennende sommeren som rår lenger sør. Dette gir myke og runde, middels fyldige viner. De har ofte et tydelig preg av fat lagring.
 
Rødvinene spiller hovedrollen her, og det er druene Garnacha og Tempranillo som dominerer.
 
Området kan deles i tre Rioja Baja, Rioja Alta og Rioja Alvesa. Rioja Baja lager en fyldig og fruktig vin med høy alkoholprosent.

Rioja Alta produserer noen av de mest populære rødvinene som er meget aromatiske og har en moderat alkoholprosent. Av kjente rioja-viner herfra kan nevnes Diamante (hvit og litt søt), Marques de Riscal og Faustino (en kraftig rødvin med fyldig smak).

I Rioja Alavesa produseres rødviner med en lett syrlig smak,- som drikkes unge.
Navarra, nord-øst for Rioja. Navarra er tradisjonelt kjent for de tørre, fuktige rosēvinene sine, men det blir nå produsert stadig mer rødvin.

Navarra er delt i 5 undersoner der den sydlige Ribera Baja er den tradisjonelt viktigste. Baja Montaña,Valdizarbe og Tierra Estrelle i det mer kjølige nord har de siste 20-30 årene hatt mest nyplanting.
 
VIN FRA;  Rioja - Navarra - Kastilia og La Mancha - Malaga og Cordoba - Zamora og Valladolid - Mentrida og El Bierzo - Andalucia og Sevilla - Valencia-Murcia og Aragonia - Katalonia - Galicia - Mallorca - Tenerife - Kanariøyene

 

< tilbake
 


 


 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM