Alt innhold + bilder
© AiCOM AS


 

 
  SPANIA - SPANSK MAT OG DRIKKE  -  TAPAS

 

MAT - SPANSKE SPESIALITETER;
AllioliBacalaoBlekksprut  - Fiken  - Gazpacho - Hvitløk  -
Julekaker -  Ost  - PaellaPan Pølser  Skinke  - Sjøpinnsvin  - Tapas - Tomater - Tortilla - Tunfisk
MAT DIV.;
Spise i Spania - Ris i Spansk kjøkkenMat fra....  -  Handle mat - Spanske matord
DRIKKE;
Div. - Vin - Sherry - Brandy - Sider
Vinruter - Bodegaer
ANNET;
Restauranter/Catering - Se også bedrifter Spania

Tapas
Verbet "tapar", betyr å dekke til, og mange mener at Tapas oppstod da en bartender en gang for lenge siden dekket til kundenes glass med en liten asjett for å holde fluene unna., og senere fylte man asjetten med et par brødbiter og en skinkestrimmel.

Men det er ikke lenger vanlig at tapas'en følger gratis med vinglasset. Mange spanjoler går til sin egen lokale tapas bar der alle kjenner alle, og som da naturlig er et sosialt samlingssted. Mange går på tapas runder slik vi kanskje går på barrunder, for å teste ut de ulike rettene eller for å møte andre kjente.

Tapas er altså ingen bestemt rett, den varierer fra bar til bar, og du kan innta dette måltidet når som helst på døgnet. 1 tapa er gjerne en håndfull rett, og man velger hva man ønsker fra kjøledisken ved å peke på retten.

Det kan være alt fra oliven, en skinke bit til den mer avanserte retten, og du kan kjekt og greit bestille antall og størrelse i forhold til hvor sulten du er. Er man flere, kan det jo være greit å bestille flere retter som man deler på - da får man jo smake på flere ting.

Noen vanlige Tapas retter

Jamon serrano, spekeskinke som er lufttørket i fjellene ( serrano ) kan serveres uten tilbehør i biter ( tacos ) eller tynne skiver ( lonchas ). Denne enkle tapas retten serveres gjerne med brød.

Gambas a la plancha er en enkel men velsmakende rett av hele grillede reker med skall.

Tortilla a la espanola er den svært vanlige tykke omeletten, en smakfull rett av løk og potet som holdes sammen av en krydret eggemasse. Serveres i små trekanter eller firkanter.

Mejillones a la Marinera er en rett av muslinger stekt i en saus av sautert løk, hvitløk, hvitvin, olivenolje, sitronsaft og persille.

Almendras fritas ( stekte salte mandler ) er en vanlig godbit siden mandeltrær vokser i mange deler av Spania. Pistasinøtter ( pistachos ), salte peanøtter ( cacahuetes ) og solsikkefrø
( pipas ) kan også bestilles til en drink.

Pollo al ajillo er en svært vanlig tapa og består av små kyllingbiter ( ofte vinger eller ben ) brunet i olje og så surret forsiktig i en herlig hvitløk krydret saus.

Banderillas er kanapeer på tannpirkere. Marinert fisk og grønnsaker, reker, hardkokte egg, sylteagurker og oliven.

Albondigas ( kjøttboller ) er en solid tapa og serveres gjerne med en kraftig tomatsaus.

Fritura de pescado er en blanding av stekt fisk og sjømat servert med sitron. Gjerne med mulle, blekksprut og smålysning eller annen fersk fisk.

Ensaladilla rusa ( russisk salat ) er en kald rett av tunfisk, reker, poteter, gulrøtter og erter med majones. Gjerne med egg eller paprika på toppen.

Chorizo er pølse krydret med hvitløk og paprika. Serveres varm eller kald.

Patatas bravas er en rett av poteter, stekt i olje. Serveres i en sterk tomatsaus med løk, hvitløk, hvitvin, persille og rød chilipepper.

Oliven er den mest vanlige tapas, har mange varianter. Gordals er fete Sevilla oliven. Manzanillas er uthult og fylt med ansjos, mandler eller pimientos. Andre blir marinert i urter, eddik eller olje.

Salpicon de mariscos er en luksus kald salat av frisk sjømat som hummer, krabber og reker. Serveres med hakkede tomater. Salaten dekkes av en kraftig vinagrette med løk og røde pepperfrukter.

Calamares fritos er blekksprutringer som er strødd med mel og frityrstekes i grønnsaker eller olivenolje.

Ensalada de pimientos rojos er salat av stekte røde pepperfrukter og tomater. Kraften blandes med olivenolje og eddik som blir sausen til salaten.

Queso manchego er saueost fra La Mancha. Serveres med brød. Er enten mild og bløt ( semicurado) eller skarp og moden ( curado ).

Oppskrifter tapas

 
ABC Matoppskrifter - matoppskrifter fra alle verdenshjørner
.::. Oppskrift søk .::.

< tilbake
 


 


 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM