Sjekk om fly er i rute

 Sjekk EUROEN

 Oversettelse av;
 - ord
- setninger


 
Mostly Sunny
    SJEKK VÆRET;
 Alicante
 Benidorm
 Malaga

 oversikt for hele Spania

     HJEM     OM OSS/KONTAKT OSS  Alt innhold © AiCOMOMRÅDEINFO

(inkl. helligdager m.m.)

AKTIVITETER

BEDRIFTER

BOLIG

SPANSKE PAPIRER

MAT & DRIKKE

KJØRETØY

DYR

HELSE & VELVÆRE

SIKKERHET

SKOLER

STARTE FIRMA

FLYTTE TIL SPANIA

SPANSK HISTORIE
OG ARKITEKTUR


SPANSKE ORD/TALL

AVISER & MAGASINER

VIKTIGE TLF.NR

LINKER

HJEM

  SPANIA - UNESCO`S LISTE - KULTRURMINNER OG NATUROMRÅDER

Kulturminner på Unescos liste
Konvesjonen for bevaring av den felles kultur og naturarv ble vedtatt på UNESCO`s generalforsamling i 1972. Over 110 land har ratifisert den og har dermed tatt på seg ansvaret for å beskytte og bevare kulturminner og naturområder som er umistelige deler av den felles globale arv. Spania er blant de land som ligger på toppen i antall bevaringsverdige steder.

Segovias gamle bydel og akvedukt
Siden 1985 har den gamle bydelen i Segovia og akvedukten stått på Unescos liste. Byen er strategisk plassert og ble forsvart av iberene som ville kontrollere adgangen til Duero dalen. Akvedukten en bortimot to tusen år gammel romersk konstruksjon ble bygd for å lede vannet fra Frio elven, omtrent 16 kilometer unna til Segovia. Av denne grunn bygde de romerske ingeniørene en kanal med en helling på gjennomsnittlig en prosent.

Den eneste naturlige hindringen var elven Clamores. Et storstilt byggearbeid måtte sttes i gang for å overvinne denne hindringen. Resultatet ble akvedukten i stein på i alt 728 meter i fire seksjoner. Det ble bygd to buerader plassert over hverandre, støttet opp av 128 søyler og med en maksimumshøyde på nesten 29 meter. Konstruksjonen er i granitt og det er ikke brukt mørtel. På toppen er kanalen som fremdeles frakter vann og som opprinelig målte 30 x 30 cm.

Når dette enorme byggverket ble oppført kan man ikke si med sikkerhet men byggeteknikken tillater en sammenlikning med "Aqua Claudia" i Roma som ble bygd mellom år 38 og 52. Nylige utgravninger tyder på at akvedukten ble til rundt år 50.

Etter ordre fra de katolske monarkene ble akvedukten restaurert i slutten av det 15.århundre og har vært i bruk siden da. I 1929-30 ble kanalen som opprinnelig hadde vært av tre og siden erstattet av stein byttet ut med en kanal av sement.

Innenfor denne "veggen" har Segovia mange bygninger som er nesten fullstendig bevart. På toppen av et høyt berg kneiser fortet Alcazar. Siden det 11.århundre har dette stedet vært et fort og det ble utvidet av kong Alfonso X og senere utsmykket og ombygd av de etterfølgende spanske kongene.

Verd å nevne er kirkene i rundbuestil fra det 12. og 13.århundre med sine typiske atrier med søyleganger på en eller to av sidene. Disse atriene pleide å være møtested for kirkens broderskap. Noen av disse kirkene i rundbue stil er: San Juan de los Caballeros, San Sebastian, San Nicolas, San Esteban og San Martin.

Katedralen i sen-gotisk byggestil ble påbegynt i 1525 og innviet i 1768. Av sivile bygninger fins det over tyve fremtredende i rundbuestil i Las Canongias området ved Alcazar. Her ligger også en serie palasser fra 14. og 15.århundre, der den ene tilhørte familien Davila og det merkelige huset til Picos familien som har en fasade av granittsteiner med diamantmønster.

Den historiske bydelen i Segovia har en usedvanlig samling av verdslige og religiøse bygninger og konstruksjoner der den unike akvedukten peker seg spesielt ut og er blitt et landemerke.

 

< tilbake

 Ønsker du å annonsere her? Kontakt oss
--------------

 

  

 

 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM