Sjekk om fly er i rute

 Sjekk EUROEN

 Oversettelse av;
 - ord
- setninger


 
Mostly Sunny
    SJEKK VÆRET;
 Alicante
 Benidorm
 Malaga

 oversikt for hele Spania

     HJEM     OM OSS/KONTAKT OSS  Alt innhold © AiCOMOMRÅDEINFO

(inkl. helligdager m.m.)

AKTIVITETER

BEDRIFTER

BOLIG

SPANSKE PAPIRER

MAT & DRIKKE

KJØRETØY

DYR

HELSE & VELVÆRE

SIKKERHET

SKOLER

STARTE FIRMA

FLYTTE TIL SPANIA

SPANSK HISTORIE
OG ARKITEKTUR


SPANSKE ORD/TALL

AVISER & MAGASINER

VIKTIGE TLF.NR

LINKER

HJEM

  SPANIA - UNESCO`S LISTE - KULTRURMINNER OG NATUROMRÅDER

Kulturminner på Unescos liste
Konvesjonen for bevaring av den felles kultur og naturarv ble vedtatt på UNESCO`s generalforsamling i 1972. Over 110 land har ratifisert den og har dermed tatt på seg ansvaret for å beskytte og bevare kulturminner og naturområder som er umistelige deler av den felles globale arv. Spania er blant de land som ligger på toppen i antall bevaringsverdige steder.

Katedralen i Burgos
Den gamle kastiljanske byen Burgos var et knutepunkt der flere middelalderske veier løp sammen som tusenvis av pilegrimer brukte på sin vei til Santiago de Compostela. Det mest fremtredende monumentet i denne middelalderbyen er katedralen som reiser seg majestetisk i sentum av byen. I 1984 kom den på Unescos liste over bevaringsverdige bygninger.

Byggearbeidet på den nåværende katedralen startet i 1221, nesten på samme tid som de franske gotiske katedralene. Arbeidet forsatte i årene fremover, hovedsakelig i det 14. og 15.århundre. Mellom det 15. og 19.århundre ble det gjort mindre endringer. Burgos katedral stikker seg spesielt ut på grunn av utformingen. De to radene med seks høye søyler i midtskipet, som er over 84 meter høy omkranser to lavere sideskip.

Tverrskipet er iøyenfallende på grunn av dens lengde, særlig fordi det hverken har galleri på sidene av koret bak alteret eller ved midtskipet. Koret som ligger i en del av tverrskipet har en uvanlig utforming. Den er veldig dyp og består av tre små forlengende hvelvinger, flankert av to enkle, lavere sideskip.

Utenfor er det hovedfasaden som tiltrekker seg mest oppmerksomhet. Den har to store tårn dekorert med store vinduer smykket med skulpturer og spisse kirke tårn i stein på toppen ( et verk av Juan de Colonia i midten av 15.århundre ). Fasaden i nord kalles La Coroneria og inngangen er kjent som el Sarmental. De er begge i 1300-talls gotisk stil. Av senere dato er inngangen La Pellejeria som stammer fra det 16.århundre.

Inne finner vi kapellet El Condestable, et av de mest represantive eksempler på sengotisk, kastiljansk kunst. El Condestable er dekket av en kuppel formet som en stjerne med åtte spisser. Felipe Bigarny og Diego de Siloe samarbeidet om altertavlen. I midten av kapellet står gravminnet av ukjent opphavsmann til fyrsteparet av Castilla, Pedro Hernandez de Velasco og hans kone Mencia Mendoza.

Den vakre katedralen i Burgos huser mange andre skatter. Tverrskipet har gotiske søyler med ornamenter i renessansestil og som ender opp i og omslutter en stjerneformet, gjennomskinnelig kuppel med dekorasjoner. Felipe Bigarny står bak arbeidet med korstolene som daterer seg fra begynnelsen av det 16.århundre. I midten står en 1300-talls gyllen, emaljert statue av biskop Don Mauricio.

I den nordlige delen av tverrskipet befinner "den gylne trappen" seg som ble laget av Diego de Siloe omtrent på samme tidspunkt som Bigarny arbeidet med korstolene.


 

< tilbake

 Ønsker du å annonsere her? Kontakt oss
--------------

 

  

 

 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM