Sjekk om fly er i rute

 Sjekk EUROEN

 Oversettelse av;
 - ord
- setninger


 
Mostly Sunny
    SJEKK VÆRET;
 Alicante
 Benidorm
 Malaga

 oversikt for hele Spania

     HJEM     OM OSS/KONTAKT OSS  Alt innhold © AiCOMOMRÅDEINFO

(inkl. helligdager m.m.)

AKTIVITETER

BEDRIFTER

BOLIG

SPANSKE PAPIRER

MAT & DRIKKE

KJØRETØY

DYR

HELSE & VELVÆRE

SIKKERHET

SKOLER

STARTE FIRMA

FLYTTE TIL SPANIA

SPANSK HISTORIE
OG ARKITEKTUR


SPANSKE ORD/TALL

AVISER & MAGASINER

VIKTIGE TLF.NR

LINKER

HJEM

  SPANIA - UNESCO`S LISTE - KULTRURMINNER OG NATUROMRÅDER

Kulturminner på Unescos liste
Konvesjonen for bevaring av den felles kultur og naturarv ble vedtatt på UNESCO`s generalforsamling i 1972. Over 110 land har ratifisert den og har dermed tatt på seg ansvaret for å beskytte og bevare kulturminner og naturområder som er umistelige deler av den felles globale arv. Spania er blant de land som ligger på toppen i antall bevaringsverdige steder.

Preromansk arkitektur i Asturias
I denne regionen, i "gjenerobringens vugge" utviklet det seg tidlig en type arkitektur basert på bygninger med hvelvede takkkonstruksjoner i stein. Det startet i tiden under kong Alfonso II ( 789-842 ), men høydepunktene ble nådd under herredømmet til sønnen, Ramiro I ( 842-859 ) som ga navn til denne kunst og arkitekturformen ( "arte ramirense" ).

I denne stilen er kirkene Santa Maria del Naranco, San Miguel de Lillo og Santa Cristina de Lena. Alle har stått på Unescos liste siden 1985. denne preromanske arkitekturen i Asturias var det første forsøket på å skape en felles stil i Europa siden det romerske imperiet falt.

Byggestilen viser noe som var ganske utrolig for denne tiden: den systematiske bruken av tønnehvelvinger. De tre kirkene har en planløsning som i en basilika, med hvelvinger og søyleganger.

Bortsett fra noen mauriske spor har dekorasjonene vestgotisk elementer og formen har også en viss grad av likhet med de berømte helligdommer i Lille-Asia. Santa Maria del Naranco har en lang, rektangulær form og ligger i skråningen til Naranco fjellet ved byen Oviedo.

Tidligere var den en kongelig residens, bestående av to etasjer forbundet med hverandre med en utvendig trapp. Første etasje har ingen vinduer og i et av rommene fant man et badekar, noe som tyder på at det har vært et bad.

Den øvre etasjen har tre buehvelvinger som tillater lyset å nå hovedhallen. Bygningen ble omgjort til kirke mellom år 905 og 1065 og ble gjenopprettet som verdslig bygning i 1930. San Miguel de Lillo som også ligger ved Naranco fjellet, har hele tiden vært brukt som kirke noe den også var ment for. Kirkeskipet er bredere og høyere en de to sideskipene og har en gang vært komplett med en trippelapsis som ikke lenger eksisterer.

Dørstolpene er dekorert med relieffer. Dekorasjonene, frisene og ornamentene har utgangspunkt i geometriske mønstre i germansk stil. Kirken ble viet til krigs-engelen San Miguel som beskyttet "lignum crucis" som befant seg i kirken.

Santa Cristina de Lena som ble reist litt senere enn Santa Maria og San Miguel ligger 37 kilometer sør for Oviedo. Den er mindre og mer beskjeden enn San Miguel, men viser tydelig byggestilen under Ramiros tid.

Kirken har søyleportal og et hvelvet kirkeskip. Høykoret ligger noen trapper opp og er skilt fra kirkeskipet med en trippelbue og en ikonostase dekorert med geomestriske reliffer hogd ut i steinen. denne lille kirken er den siste ( 850-866 ) som ble bygd i denne usammenlignbare arkitekturformen, enestående for Asturias.
 

< tilbake

 Ønsker du å annonsere her? Kontakt oss
--------------

 

  

 

 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM