Sjekk om fly er i rute

 Sjekk EUROEN

 Oversettelse av;
 - ord
- setninger


 
Mostly Sunny
    SJEKK VÆRET;
 Alicante
 Benidorm
 Malaga

 oversikt for hele Spania

     HJEM     OM OSS/KONTAKT OSS  Alt innhold © AiCOMOMRÅDEINFO

(inkl. helligdager m.m.)

AKTIVITETER

BEDRIFTER

BOLIG

SPANSKE PAPIRER

MAT & DRIKKE

KJØRETØY

DYR

HELSE & VELVÆRE

SIKKERHET

SKOLER

STARTE FIRMA

FLYTTE TIL SPANIA

SPANSK HISTORIE
OG ARKITEKTUR


SPANSKE ORD/TALL

AVISER & MAGASINER

VIKTIGE TLF.NR

LINKER

HJEM

  SPANIA - UNESCO`S LISTE - KULTRURMINNER OG NATUROMRÅDER

Kulturminner på Unescos liste
Konvesjonen for bevaring av den felles kultur og naturarv ble vedtatt på UNESCO`s generalforsamling i 1972. Over 110 land har ratifisert den og har dermed tatt på seg ansvaret for å beskytte og bevare kulturminner og naturområder som er umistelige deler av den felles globale arv. Spania er blant de land som ligger på toppen i antall bevaringsverdige steder.

Mudejar - stilen i Teruel
Byen Teruel ble erobret av maurerne i det 8.århundre og gjenerobret av Alfonso II, konge av Aragon i 1171. Ved å følge den vanlige politikken, lot de kristne kongene den mauriske stilen urørt. Den siste moskeen forsvant i 1502 og det jødiske samfunnet var intakt helt til fordrivelsen i 1486.

Arabiske kunstnere og håndverkere praktiserte sitt arbeid på kristent territorium og brukte den tradisjonelle spansk-mauriske stilen men beriket det med vestlig tradisjon. Resultatet av denne kombinasjonen ble en annerledes stil som kalles mudejar.

Den mauriske befolkningen i Teruel var ansvarlig for størsteparten av mursteinsbygningene i byen mellom det 12. og det 15.århundre. I 1986 ble Unescos liste utvidet med mudejar tårnene på San Pedro kirken på katedralen og på San Salvador og San Martin kirkene, så vel som taket i kirkeskipet i katedralen.

Tårnene i Teruel er karakteristiske for utviklingen av mudejar stilen og de kristne kirkene likner almohad-minareter. Den mudejar-gotiske katedralen med sitt hovedskip og to sideskip har et åttekantet kor. Det praktfulle mursteinstårnet fra 1257 er rikt dekorert. Kirkeskipets vakre kassettak daterer seg til det 14.århundre og regnes som meget viktig i Teruels mudejar kunst.

Maurisk tradisjon vises tydelig i detaljene, mens figurene, malt i sterke farger eller hogd ut i tre har gotiske forbilder. I dag er disse tårnene Teruels landemerker. Tårnet på San Pedro kirken daterer seg fra tiden før 1258 og i et sidebygg står sarkofagene til "De elskende fra Teruel", et verk av Juan de Avalos.

San Salvador tårnet bygd omkring 1277, viser igjen den samme funksjonelle stilen i denne bygningen. Til slutt er det San Martins tårn fra begynnelsen av det 14.århundre, rikt dekorert med glasert takstein. Det står over sentrum av kirkeskipet og har en hvelvet passasje fra nord til øst. De vakre dekrasjonene til disse tårnene er et fint eksempel på dekorasjonsformer som ble kopiert fra islamsk kunst.

I argonregionen forsatte mudejar teknikken med mursteinsarkitektur fram til det 18.århundre. Eksempler på dette er byene Zaragoza, Daroca, Calatayud og Tarazona og andre men det er Teruel med sine unike tårn som har den viktigste samlingen av mudejar arkitektur på et relativt lite område.

 

< tilbake

 Ønsker du å annonsere her? Kontakt oss
--------------

 

  

 

 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM