Sjekk om fly er i rute

 Sjekk EUROEN

 Oversettelse av;
 - ord
- setninger


 
Mostly Sunny
    SJEKK VÆRET;
 Alicante
 Benidorm
 Malaga

 oversikt for hele Spania

     HJEM     OM OSS/KONTAKT OSS  Alt innhold © AiCOMOMRÅDEINFO

(inkl. helligdager m.m.)

AKTIVITETER

BEDRIFTER

BOLIG

SPANSKE PAPIRER

MAT & DRIKKE

KJØRETØY

DYR

HELSE & VELVÆRE

SIKKERHET

SKOLER

STARTE FIRMA

FLYTTE TIL SPANIA

SPANSK HISTORIE
OG ARKITEKTUR


SPANSKE ORD/TALL

AVISER & MAGASINER

VIKTIGE TLF.NR

LINKER

HJEM

  SPANIA - UNESCO`S LISTE - KULTRURMINNER OG NATUROMRÅDER

Kulturminner på Unescos liste
Konvesjonen for bevaring av den felles kultur og naturarv ble vedtatt på UNESCO`s generalforsamling i 1972. Over 110 land har ratifisert den og har dermed tatt på seg ansvaret for å beskytte og bevare kulturminner og naturområder som er umistelige deler av den felles globale arv. Spania er blant de land som ligger på toppen i antall bevaringsverdige steder.

Katedralen, El Alcazar og La Lonja i Sevilla
Disse tre monumentene i senrum av Sevilla utfyller hverandre og har vært vitner til en av de viktigste periodene i denne byen. alle tre er direkte knyttet til Columbus oppdagelse av den nye verden.

I katedralen står en sarkofag man tror inneholder Columbus levninger. I Alcazar ligger Admiralhallen der mange oppdagelsesferder ble planlagt og forberedt, ikke bare for Columbus men også for Magellan og El Cano.

Den viktigste samlingen med dokumenter som omhandler den nye verden. De vestindiske arkiver befinner seg i La Lonja.

Katedralen
Er den største gotiske bygningen i Europa. Den opprinnelige katedralen ble ødelagt under den mauriske erobringen i år 712 og på ruinene ble det reist en stor moske.

Spesielt fremtredende er La Giralda, den gang en minaret, bygd mellom 1171 og 1189. I størrelse og eleganse kan La Giralda konkurrere med Kutubiyya-moskeen i Marrakesh og Hassan tårnet i Rabat. Da Sevilla ble gjenerobret i 1248 unngikk minareten ødeleggelser.

I det 17.århundre ble en statue i bronse El Giraldillo plassert på toppen, 97,52 meter over bakken. En annen gave til denne bygningen er Patio de Los Naranjos ( appelsintrepatioen ) nord for kirken.

Kjente spanske, flamske og tyske arkitekter og billedhuggere har etterlatt arbeider i katedralen og etter oppdagelsen av den nye verden ble den blant annet smykket med fargede glassvinduer og malerier.

Fremtredende er det elliptiske domkapitelet, tegnet av Hernan Ruiz som er et av de vakreste fra renessanse tiden.

Alcazar
Reist av almohadene som tok herredømmet over byen på 1100-tallet for å kontrollere elven Guadalquivir. Alcazar er både et palass og et fort. Rester fra denne perioden er veggene med skyteskår, Patio de las Munecas ( dukkenes patio ) og Patio del Yeso ( gipspatioen ).

Fra 1248 ble den brukt som kongelig residens. Under styret til Pedro el Cruel ( den grusomme ) ble det bygd et palass på innsiden av Alcazar ( 1364 ) som er et perfekt eksempel på mudejarkunst.

I de neste århundrene ble det gjort mange forandringer men hagene og selve stilen som andalusisk palass ble alltid holdt intakt. Patio de Las Doncellas ( jomfruenes patio ) bør nevnes spesielt på grunn av utsmykningene og fontenen.

La Lonja
Auksjonshallen La Lonja ligger mellom katedralen og Alcazar. For å kunne få en oversikt over handelen med Amerika ga kong Felipe II arkitekten Juan de Herrera i oppdrag å bygge det nye Casa de Contratacion, handelskammeret Escorials ( utenfor Madrid ).

Arkitekten benyttet samme strenge byggestil her noe som også er hans kjennetegn. Da bygget ble ferdig ble det imidlertid ikke noe handelskammer men et arkiv/kontor ( 1784 ) kalt Archivo General de las Indias som siden 1970 har huset de vestindiske arkiver.
 

< tilbake

 Ønsker du å annonsere her? Kontakt oss
--------------

 

  

 

 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM