Sjekk om fly er i rute

 Sjekk EUROEN

 Oversettelse av;
 - ord
- setninger


 
Mostly Sunny
    SJEKK VÆRET;
 Alicante
 Benidorm
 Malaga

 oversikt for hele Spania

     HJEM     OM OSS/KONTAKT OSS  Alt innhold © AiCOMOMRÅDEINFO

(inkl. helligdager m.m.)

AKTIVITETER

BEDRIFTER

BOLIG

SPANSKE PAPIRER

MAT & DRIKKE

KJØRETØY

DYR

HELSE & VELVÆRE

SIKKERHET

SKOLER

STARTE FIRMA

FLYTTE TIL SPANIA

SPANSK HISTORIE
OG ARKITEKTUR


SPANSKE ORD/TALL

AVISER & MAGASINER

VIKTIGE TLF.NR

LINKER

HJEM

  SPANIA - UNESCO`S LISTE - KULTRURMINNER OG NATUROMRÅDER

Kulturminner på Unescos liste
Konvesjonen for bevaring av den felles kultur og naturarv ble vedtatt på UNESCO`s generalforsamling i 1972. Over 110 land har ratifisert den og har dermed tatt på seg ansvaret for å beskytte og bevare kulturminner og naturområder som er umistelige deler av den felles globale arv. Spania er blant de land som ligger på toppen i antall bevaringsverdige steder.

Garajonay nasjonalpark på La Gomera
Nasjonalparken har stått på Unescos liste siden 1986. Den ligger midt på den kanariske øya La Gomera, det vil si på den høyeste delen og en skog ble plantet for å beskytte øyas laubærtrær. Nesten ingen slike skoger fins igjen i verden i dag og de er virkelige levninger fra fortiden. Garajonayparken stammer fra tertiærtiden.

Rundt ti prosent av øya er nasjonalpark og sytti prosent av parken er dominert av skog. Den fruktbare vegetasjonen overlever takket være den høye fuktigheten som kommer av tåken skogen er innhyllet i mesteparten av året. Passatvindene lager skyer av tåke som legger seg over det sentrale platået og dette fører til unike økologiske vilkår som gjør området til et fremtredende vannreservoar.

Skogs sceneriet blir bare avbrutt av store, merklige steinformasjoner av stivnet vulkansk lava, kalt "pitones" eller"roques" som fins i forskjellige deler av parken. Langs den sørøstlige grensen av det beskyttede området ligger fire av disse vulkanske topper tett ved hverandre: Ojila, Zacita, La Mula og Ogando. Mose, bregner og ringorm vokser på disse.

I Garajonayparken er det hittil katalogisert 450 forsljellige plantearter. Av disse er det 34 typer som kun fins på La gomera og åtte av disse finner man bare i selve nasjonalparken. Her er det nesten ingen hvirveldyr men fugler er godt representert.

Blant dem må spesielt to typer duer nevnes og disse finner man kun på Kanariøyene: "Columbia trocaz bollei" som foretrekker å ha reir i toppen av de høyeste trærne og "Columbia junoniae" som er sjeldnere enn den førstnevnte og bygger reir i steinene.

I motsentning til den sparsomme andel av hvirvelløse dyr og av dem er mange sjeldne. En komplett studie av disse er ennå ikke ferdig men det sies at femti prosent av de hvirvelløse dyrene i parken bare fins lokalt.

< tilbake

 Ønsker du å annonsere her? Kontakt oss
--------------

 

  

 

 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM