Sjekk om fly er i rute

 Sjekk EUROEN

 Oversettelse av;
 - ord
- setninger


 
Mostly Sunny
    SJEKK VÆRET;
 Alicante
 Benidorm
 Malaga

 oversikt for hele Spania

     HJEM     OM OSS/KONTAKT OSS  Alt innhold © AiCOMOMRÅDEINFO

(inkl. helligdager m.m.)

AKTIVITETER

BEDRIFTER

BOLIG

SPANSKE PAPIRER

MAT & DRIKKE

KJØRETØY

DYR

HELSE & VELVÆRE

SIKKERHET

SKOLER

STARTE FIRMA

FLYTTE TIL SPANIA

SPANSK HISTORIE
OG ARKITEKTUR


SPANSKE ORD/TALL

AVISER & MAGASINER

VIKTIGE TLF.NR

LINKER

HJEM

  SPANIA - UNESCO`S LISTE - KULTRURMINNER OG NATUROMRÅDER

Kulturminner på Unescos liste
Konvesjonen for bevaring av den felles kultur og naturarv ble vedtatt på UNESCO`s generalforsamling i 1972. Over 110 land har ratifisert den og har dermed tatt på seg ansvaret for å beskytte og bevare kulturminner og naturområder som er umistelige deler av den felles globale arv. Spania er blant de land som ligger på toppen i antall bevaringsverdige steder.

Alhambra og Generalife i Granada
Beskyttet av de høyeste toppene på fastlandet, Mulhacen ( 3.481m ) og Veleta ( 3.392m ) ligger Granada. denne byen var vitne til slutten på det mauriske herredømme da Boabdil den siste Nasridkongen overga seg og ga nøkler til De katolske monarker ( Ferdinand og Isabella ) den 2.Januar 1492. Legenden sier at den arabiske kongen ikke kunne la være å briste i tårer da han for siste gang så Granada.

Hans mor skal da ha sagt: "Gråt som en kvinne, siden du ikke kunne forsvare deg som en mann".
Alhambra er den viktigste bevarte, sivile bygningen i maurisk arkitektur. All rikdom og forfinelse i islamsk kunst og arkitektur nådde sitt høydepunkt i Vesten med denne unike bygningen som er fort, residens og by i ett.

Alhambra betyr "rødt slott", et navn som kommer av den røde fargen den hadde på veggene som er laget av leire tatt fra det samme berget det står på. Komplekset, omgitt av massive tårn kan nås gjennom fem bevoktede porter. Utenom selve inngjerdingen står Alcazaba, det mauriske fortet med egen inngang som idag er stengt på grunn av senere festning.

I 1238 reparerte Mohammed I , Ibn Al-Ahmar Nasrid konge av Granada, La Acequia Real, overrislingskanalen som brakte vann fra Darro elven til toppen av Den røde høyde. Han påbegynte deretter byggningen av dagens Alcazaba. Hans sønn Mohammed II ( 1273-1302 ) forsatte verket. Men det viktigste arbeidet bak fortet ble utført av Yusuf I ( 1333-1354 ) og av Muhammed V ( 1354-1391 ).

Etter å ha gjenerobret tronen omgjorde de katolske monarkene palasset men beholdt den mauriske stilen. I tiden under keiser Carlos V ble deler av de mauriske palassene ødelagt for at det skulle gi plass til et annet slott som skulle bære dennes navn. La Casa Real Vieja, det vil si "Det gamle" kongelige huset består av en rekke rom som ble bygd etterhvert som det ble behov for dem.

Alhambra har fire "patioer" eller indre gårdsplasser: Den ved inngangen, videre Machuca, Comares og Los Leones ( Løvegården ). Det er bare de to siste som er holdt helt intakte fram til i dag. Mellom Machuca og Comares ligger den store domshallen El Mexuar og "Patioen til det gyldne rommet" El Patio del Cuarto Dorado.

Generalife var sommerpalasset til de mauriske kongene og står på toppen av El Sol, Solhøyden hvorfra man har en fantastisk utsikt. I motsetning til det store palasset vet man med nøyaktighet at Generalife ble bygd i 1318 av Aben Walid Ismail. I dag er det bare to bygninger igjen og de står på hver sin side av El Patio de la Acequia.

I de vakre hagene fins utallige små kanaler, mange fontener og springvann. alhambra og Generalife som ble satt på Unescos liste i 1984 hører til den siste perioden med maurisk kunst på den iberiske halvøya.

 

< tilbake

 Ønsker du å annonsere her? Kontakt oss
--------------

 

  

 

 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM