Sjekk om fly er i rute

 Sjekk EUROEN

 Oversettelse av;
 - ord
- setninger


 
Mostly Sunny
    SJEKK VÆRET;
 Alicante
 Benidorm
 Malaga

 oversikt for hele Spania

     HJEM     OM OSS/KONTAKT OSS  Alt innhold © AiCOMOMRÅDEINFO

(inkl. helligdager m.m.)

AKTIVITETER

BEDRIFTER

BOLIG

SPANSKE PAPIRER

MAT & DRIKKE

KJØRETØY

DYR

HELSE & VELVÆRE

SIKKERHET

SKOLER

STARTE FIRMA

FLYTTE TIL SPANIA

SPANSK HISTORIE
OG ARKITEKTUR


SPANSKE ORD/TALL

AVISER & MAGASINER

VIKTIGE TLF.NR

LINKER

HJEM

  SPANSK  - HISTORIE  - RENESSANSEN OG BAROKKEN -  ARKITEKTUR
Her finner du en kort oversikt over viktige årstall i spansk historie

Rådhus (kommunehus) & Turistinformasjon for de ulike områdene

SPANIA
Spansk historie og arkitektur

   SPANIA - HISTORIE  - KULTUR

Renessansen

På slutten av det 15. århundre begynte italiensk innflytelse å gjøre seg gjeldene i Spansk arkitektur. Det resulterte i renessanse stilen med færre ornamenter, i kontrast til den platereske gotikken med overdådige dekorasjoner.

Den platereske byggestil tidlig på 1500-tallet er spesifikt spansk og utmerker seg mer for sine dekorasjoner enn gjennom selvstendige konstruksjonsmetoder.

Grunnet dens rike ornamentikk og dens tydelige slektskap med arbeidet som ble utført av sølvsmedene (plateros) har de etterfølgende generasjoner kalt den plateresk.

Katedralen i Granada er den fremste eksponenten for denne stilen som også fikk stor utbredelse i den nye verden.

Denne stillen forsatte inn i det 18. århundre, der den smeltet sammen med barokken noe som resulterte i overdådige dekorasjonsarbeider, kjent som Churriguera stilen etter Jose Churriguera (se under Barokken).

Etter gjenerobringen av Granada og oppdagelsen av Amerika kom habsburgernes tid, en rik blomstringsperiode i Spania innen kunst og arkitektur. På denne tiden møttes gotikken og renessansen slik som i Granadas katedral som er tre arkitekters arbeid.

Rene renessanse arbeider finner vi i Carlos I`s ufullførte slott og i Alhambra i Granada. Den største delen av Toledos Alcazar tilhører denne perioden, liksom det enorme gitterformede klosteret El Escorial ved Madrid. Dette ble bygget for Felipe II av Juan de Herrera og fullført i 1584.

Barokken

Varte fra begynnelsen på 1600-tallet til midten av 1700-tallet. Den spanske barokken er beslektet med den italienske, men er ingen slavisk kopi av denne. Den nye stilen vant mange tilhengere og nådde sitt høydepunkt i Jose Churriguera og hans etterfølgeres verk.

Planene var innviklet og kurveformer ble ofte brukt. Kupler og tårn var vanlige og man hadde forkjærlighet for så vel to som tredimensjonale effekter.

Blant hovedverkene fra denne perioden er Plaza Mayor i Salamanca, hele byen Nuevo Baztan med palass og kirke, kuppelen i Salamancas nye katedral, sakristiet i Granadas La Cartuja osv.

Mot slutten av barokk perioden innførte bourbonerne på Spanias trone franske ideer som gjenspeilte Ludvig XIV`s og Ludvig XV`s stil.

Disse ble anvendt ved det kongelige Slott i Madrid samt slottene i Aranjuez.

Andre eksempler er jesuitterskolen i Loyola, vestfasaden til katedralen i Santiago de Compostela, rådhuset i Salamanca, San Fernando akademiet i Madrid etc.
Kilde;  Tour Spain

< tilbake

 Ønsker du å annonsere her? Kontakt oss
--------------

 

  

 

 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM