Sjekk om fly er i rute

 Sjekk EUROEN

 Oversettelse av;
 - ord
- setninger


 
Mostly Sunny
    SJEKK VÆRET;
 Alicante
 Benidorm
 Malaga

 oversikt for hele Spania

     HJEM     OM OSS/KONTAKT OSS  Alt innhold © AiCOMOMRÅDEINFO

(inkl. helligdager m.m.)

AKTIVITETER

BEDRIFTER

BOLIG

SPANSKE PAPIRER

MAT & DRIKKE

KJØRETØY

DYR

HELSE & VELVÆRE

SIKKERHET

SKOLER

STARTE FIRMA

FLYTTE TIL SPANIA

SPANSK HISTORIE
OG ARKITEKTUR


SPANSKE ORD/TALL

AVISER & MAGASINER

VIKTIGE TLF.NR

LINKER

HJEM

  SPANSK  - HISTORIE  - ROMANSK OG GOTISK ARKITEKTUR
Her finner du en kort oversikt over viktige årstall i spansk historie

Rådhus (kommunehus) & Turistinformasjon for de ulike områdene

SPANIA
Spansk historie og arkitektur

   SPANIA - HISTORIE  - KULTUR

Romansk stil (ca.10 til 12. århundre)

Mens den mauriske arkitekturen blomstret i sør Spania var den romanske mest populær i nord, spesielt langs pilegrimsveiene til Santiago de Compostela i vest.

Noen byer har fått betegnelsen "romanske" for sitt store antall byggverk i romansk stil av høy kvalitet slik som Segoniva, Soria, Zamora og Avila.

Hovedtrekkene ved denne stilarten (rundbuestil) er som i Frankrike, hovedforskjellen ligger mer på planløsningen enn på selve konstruksjonen og dekorasjonene.

Tross påvirkningen utenfra har den romanske stilen i Spania en nasjonal karakter, tilpasset klima og egenart.

Flate tak tyder på tørre, regnfattige nedbørsforhold, små dør og vindusåpninger og lave klosterbygg gir et vink om ubarmhjertig sollys.

Av de mange romanske kirker i Spania er San Isidro katedralen i Leon og San Pedro i Huesca regnet å være blant de beste eksempler ved siden av katedralen i Santiago de Compostela med sin kjente portal Pòrtico de la Gloria.

Ansett som en av den romanske skulpturens mest klassiske verk. tydelig trekk ved en del katalonske kirker er deres bysantinsk inspirerte innvendige dekorasjoner.

Gotikken

Med det 13. århundre ble gotisk arkitektur brakt til Spania fra frankrike. Det var cistericenserne som på midten av 1100-tallet hadde banet veien for den nye stilarten.

Blant de fremste eksempler på denne er katedralene i Toledo (påbegynt 1227), Leon (påbegynt 1205), Burgos (påbegynt) og Sevilla (1402) i sør Spania, samt Las Huelgas klosteret utenfor Burgos.

Men i det 14. århundre lå Katalonia i testen når det gjaldt gotisk byggverk.

I dette århundre ble katedralene i Barcelona, Palma de Mallorca og Gerona bygd, sistnevnte skal være Europas bredeste kirkebygning med ett skip.

Mens man i Kastilia helt fulgte de franske ideene i byggekunsten ble disse i Katalonia gitt sin egen utforming. Kirkebyggene ble luftige og brede, ofte med ett skip.

De Spanske katedralene kan måle seg arkitektonisk med de franske også når det gjelder den store mengden vakkert kirkeutstyr fra denne perioden.

Smijernsarbeider, utskårne korstoler, monstranser, malerier, sarkofager, de storslagne altertavlene. Gotikken holdt seg i Spania helt inn i det 16. århundre.Kilde;  Tour Spain

< tilbake

 Ønsker du å annonsere her? Kontakt oss
--------------

 

  

 

 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM