Sjekk om fly er i rute

 Sjekk EUROEN

 Oversettelse av;
 - ord
- setninger


 
Mostly Sunny
    SJEKK VÆRET;
 Alicante
 Benidorm
 Malaga

 oversikt for hele Spania

     HJEM     OM OSS/KONTAKT OSS  Alt innhold © AiCOMOMRÅDEINFO

(inkl. helligdager m.m.)

AKTIVITETER

BEDRIFTER

BOLIG

SPANSKE PAPIRER

MAT & DRIKKE

KJØRETØY

DYR

HELSE & VELVÆRE

SIKKERHET

SKOLER

STARTE FIRMA

FLYTTE TIL SPANIA

SPANSK HISTORIE
OG ARKITEKTUR


SPANSKE ORD/TALL

AVISER & MAGASINER

VIKTIGE TLF.NR

LINKER

HJEM

  SPANSK  - HISTORIE  - KULTUR - KAMP OM REGJERINGSMAKT OG KRONE
Her finner du en kort oversikt over viktige årstall i spansk historie

Rådhus (kommunehus) & Turistinformasjon for de ulike områdene

SPANIA
Spansk historie og arkitektur

   SPANIA - HISTORIE  - KULTUR

Kamp om krone og regjeringsmakt

Kvinnelig arverett til tronen var blitt fastslått i 1830 og da Fernando VII døde i 1833 ble datteren Isabel hans etterfølger med moren som regent.

Kongens bror Carlos protesterte mot den kvinnelige arveretten og gjorde krav på tronen. Fernandos død ga signalet til en langvarig borgerkrig, de såkalte karlistkriger oppkalt etter Carlos tilhengere, karlistene.

Den første varte helt til 1840. Isabel ble erklært myndig i 1843 men ble avsatt etter en oppstand i 1868 og flyktet til Frankriket.

I denne perioden ble landet styrt av flere kortvarige regjeringer. Grunnloven av 1812 var for det meste ute av kraft. I 1869 dannet Nasjonalforsamlingen en provisorisk regjering og erklærte landet som et konstitusjonelt monarki selv om de ikke hadde noen konge.

Tronen ble tilbudt Amadeo fyrte av Aosta og sønn til den italienske konge. Han tok imot tilbudet i 1870 men knappe to år etter sa han fra seg tronen.

Samme år var det ny oppstand fra karlistenes ( tronpretendenten Carlos tilhengere ) side. Nasjonalforsamlingen Cortes vedtok i 1870 en ny liberal grunnlov og i februar 1873 ble Spania en føderal republikk.

I løpet av mindre ett år hadde landet fem presidenter; Landet led av alvorlige økonomiske og politiske vanskeligheter.

Det liberale by borgerskap møtte sterk motstand fra de to monarkistiske retningene, alfosinistene som støttet Isabel og karlistene som støttet Carlos.

I januar 1874 gjorde general Pavia statskupp. Nasjonalforsamlingen ble oppløst og en ny regjering ble dannet under general Serranos ledelse.

I desember 1874 ble republikken styrtet av Isabels tilhengere og de innsatte hennes sønn Alfonso XII på tronen.

Med Alfonso i kongesetet tok kampen mellom liberalere og konservative mindre blodige former. Kongen la stor vekt på å megle mellom gamle fiender gjennom å representere dem alle: "

Jeg skal aldri unnlate å være en god spanjol, heller ikke som mine forfedre, en god katolikk og heller ikke som en mann av dette århundre, virkelig liberal".

Alfonso døde i 1885 og ble etterfulgt av sønnen den senere Alfonso XIII. Fram til 1916 var hans mor regent. Fra midten av hundreåret var landet preget av sterk uro.

En rekke kortlivede demokratiske eksperimenter. I løpet av hundreåret vant de spanske oversjøiske kolonier sin uavhengighet. De siste kolonier gikk tapt i den spansk amerikanske krigen i 1898.

På Cuba hadde det i flere år vært sterke bevegelser for å oppnå selvstendighet i forhold til Spania. Det utviklet seg til et opprør som delvis ble hemmet av splittelsen mellom de kubanere som ønsket full uavhengighet og de som ønsket spansk styre.

I perioden 1878 til 1892 hadde Cuba stor grad selvstyre. Fra 1893 raste imidlertid opprøret med fornyet styrke.

I USA var sympatien på opprørernes side og de gjorde forsøk på å megle for å få slutt på krigen.

Motstanderne av Cubas selvstyre framsatte trusler mot den amerikanske konsulen og da også amerikanske økonomiske interesser var truet sendte USA i januar 1898 slagskipet "Maine" til Havana for å beskytte sine interesser.

Kort ti etter ble skipet ødelagt i en eksplosjon. Det ble senere brakt på det rene at det ikke var spanjoler som sto bak men denne hendelsen utløste i april samme år en krig mellom USA og Spania.

Det var fra første stund ingen tvil om at de gamle spanske båtene ikke hadde noe å stille opp mot den amerikanske styrken og ble snart innringet i Santiago bukten.

Med flagget heist ble "Maria Teresa", "Vizcaya", "Colon" og "Oquendo" den 9.juni skutt i senk utenfor den kubanske kysten.

Ved fredsavtalen i Paris den 10.desember ble Cuba erklært uavhengig. Det spanske flagget ble erstattet med det amerikanske, for Cuba skulle foreløpig stå under amerikansk administrasjon.

Kilde;  Tour Spain

< tilbake

 Ønsker du å annonsere her? Kontakt oss
--------------

 

  

 

 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM