Sjekk om fly er i rute

 Sjekk EUROEN

 Oversettelse av;
 - ord
- setninger


 
Mostly Sunny
    SJEKK VÆRET;
 Alicante
 Benidorm
 Malaga

 oversikt for hele Spania

     HJEM     OM OSS/KONTAKT OSS  Alt innhold © AiCOMOMRÅDEINFO

(inkl. helligdager m.m.)

AKTIVITETER

BEDRIFTER

BOLIG

SPANSKE PAPIRER

MAT & DRIKKE

KJØRETØY

DYR

HELSE & VELVÆRE

SIKKERHET

SKOLER

STARTE FIRMA

FLYTTE TIL SPANIA

SPANSK HISTORIE
OG ARKITEKTUR


SPANSKE ORD/TALL

AVISER & MAGASINER

VIKTIGE TLF.NR

LINKER

HJEM

  SPANSK  - HISTORIE  - KULTUR - KONGERIKET SPANIA
Her finner du en kort oversikt over viktige årstall i spansk historie

Rådhus (kommunehus) & Turistinformasjon for de ulike områdene

SPANIA
Spansk historie og arkitektur

   SPANIA - HISTORIE  - KULTUR

Kongeriket Spania

Kongeriket Spania er det største landet på den iberiske halvøy i Syd Europa.

Det grenser i nord mot Andorra og Frankrike, i sør mot Gibraltar og Middelhavet, og mot vest mot Portugal. Byene Ceuta og Melilla grenser til Marokko.

Styreformen er monarkisk. Landets hovedstad er Madrid. Det høyeste fjellet i Spania er det vulkanske Teide (3717 m), som ligger på Tenerife.

Det spanske kongedømmet omfatter også Balearene (Menorca, Mallorca og Ibiza (Elvissa) i Middelhavet, Kanariøyene, La Isla Perejil i Middelhavet.

Spania har også suverenitet over Llívia som tilhører Catalonia, men som ligger omsluttet av Frankrike, nord for Andorra.

Ceuta en spansk eksklave i Nord-Afrika, på det nordligste punktet i Maghreb, ved Middelhavskysten nær Gibraltarstredet. Det har et areal på om lag 28 km².

Melilla er en selvstyrt spansk by på kysten av Nord-Afrika. Enklaven ble forvaltet som en del av Málaga-provinsen før den ble autonom 14. mars 1995. Byen er en frihavn, og den viktigste inntektskilden er fiske.
Areal: 13 km², innbyggere: 68 016 (2004), 5232 innb. per km².

Spanias autonome regioner (comunidades autónomas) er regioner med forholdsvis stor grad av autonomi fastlagt i den spanske grunnloven.

Dette er organisert slik at Spanias femti provinser er gruppert i 17 autonome regioner, i tillegg til to afrikanske autonome byer (ciudades autónomas) (Ceuta og Melilla).

Sentralisme, nasjonalisme og separatisme spilte en viktig rolle i Spanias Historie.
Et kompromiss ble inngått av de moderate politiske partiene som deltok i skisseringen av den Spanske Grunnloven fra 1978, siden man fryktet at separatisme skulle føre til ustabilitet og et diktatorisk uføre.

Målet var å roe ned separatistgruppene og så desarmere den ekstreme høyrevingen. En veldig desentralisert stat var blitt grunnlagt, sammenlignet med både Francisco Francos regime og de fleste moderne territorielle arrangementer i de Vest-Europeiske stater.

I grunnloven er det fastlagt hvilke legislative og eksekutive retter de autonome enhetene har, og hvilken grad av uavhengighet hver enkelt autonome enhet har. De har egne parlament og regionale guvernører.

Andelen av kompetanse er forskjellig fra enhet til enhet. Det er en klar forskjell mellom historiske regioner slik som Baskerland, Katalonia, Galicia, Andalucía og de andre.

De historiske regionene hadde fra begynnelsen flere funksjoner, bl. a kunne de regionale presidentene velge når neste valg skulle være (gitt at det var maks 4 år i mellom hvert valg).

Et annet eksempel er at Baskerland og Katalonia begge har egne politistyrker, Ertzaintza og Mossos d'Esquadra

Grunnloven gir uttrykk for de historiske rettighetene til de forskjellige områdene.
Dette brukes som referanse til de forskjellige statusene som kom til under tidligere enigheter mellom de sentrale styresmakter og regionene.

Dette forklarer hvorfor Baskerland og Navarra på forhånd avtaler hvor mye av skattepengene som skal tilfalle det nasjonale.Opprinnelig var det meningen at bare de historiske regionene skulle bli autonome.

Kort tid etter at grunnloven var vedtatt, oppsto det en bølge med nye autonome bestrebelser. Dette ble kalt café para todos "kaffe til alle" av desentralasjonens kritikere.

Den spanske grunnloven fra 1931 ga autonomitet til Katalonia, Galicia og Baskerland, men den spanske borgerkrigen knuste dette eksperimentet

Spania består av 17 autonome regioner (comunidades autónomas) og 2 autonome byer (ciudades autónomas); Ceuta og Melilla)

Andalucía
Aragón
Asturias (Principáu d'Asturies på asturiansk / Principado de Asturias på spansk )
Balearene (Illes Balears på katalansk / Islas Baleares på spansk )
Baskerland (Euskadi på baskisk / País Vasco på spansk)
Kanariøyene (Islas Canarias på spansk)
Cantabria
Castilla-La Mancha
Castilla y León (Castiella y Llión på asturiansk )
Catalonia (Catalunya på katalansk / Cataluña på spansk / Catalunha på Aranese  Extremadura
Galicia eller Galiza
La Rioja
Madrid
Murcia
Navarra (Nafarroa på baskisk / Navarra på spansk )
Valencia (autonomi) (Comunitat Valenciana på valensiansk (katalansk) / Comunidad Valenciana på spansk)

Den spanske konstitusjonen anerkjenner historiske nasjonaliteter, men gir dem ikke spesiell status. Navarra og Baskerland har spesielle skattesystem.

Kilde;  Tour Spain

< tilbake

 Ønsker du å annonsere her? Kontakt oss
--------------

 

  

 

 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM