Sjekk om fly er i rute

 Sjekk EUROEN

 Oversettelse av;
 - ord
- setninger


 
Mostly Sunny
    SJEKK VÆRET;
 Alicante
 Benidorm
 Malaga

 oversikt for hele Spania

     HJEM     OM OSS/KONTAKT OSS  Alt innhold © AiCOMOMRÅDEINFO

(inkl. helligdager m.m.)

AKTIVITETER

BEDRIFTER

BOLIG

SPANSKE PAPIRER

MAT & DRIKKE

KJØRETØY

DYR

HELSE & VELVÆRE

SIKKERHET

SKOLER

STARTE FIRMA

FLYTTE TIL SPANIA

SPANSK HISTORIE
OG ARKITEKTUR


SPANSKE ORD/TALL

AVISER & MAGASINER

VIKTIGE TLF.NR

LINKER

HJEM

  SPANSK  - HISTORIE  - KULTUR - ET LAND I KRIG
Her finner du en kort oversikt over viktige årstall i spansk historie

Rådhus (kommunehus) & Turistinformasjon for de ulike områdene

SPANIA
Spansk historie og arkitektur

   SPANIA - HISTORIE  - KULTUR

Et land i krig

De kristne som ikke hadde villet innordne seg det mauriske herredømmet hadde søkt tilflukt helt nord i landet, i Asturias et stort område som omfattet det som i dag er landsdelen med samme navn pluss deler av det nordlige Leòn.

Innbyggerne var et frihetselskende folk som også hadde gjort heftig motstand romernes erobring. Det var her den omfattende og langvarige gjenerobringen av land fra maurerne tok til.

Asturerne valgte til sin leder Pelayo som vant en viktig seier over maurerne i 718 og under ham ble det dannet et eget kongedømme. Andre kristne kongedømmer ble litt etter litt dannet : Galicia, leòn, Navarra og Castilla .

Gjenerobringen var imidlertid ingen organisert bevegelse. Kristne konger og fyrster sloss mot hverandre like mye som de kjempet mot maurerne. 1000 og 1100-tallet var preget av borgerkriger hvor kristne sto mot kristne, maurere mot maurere og kristne mot maurere.

I begynnelsen av 1000-tallet var den fremste kristne kongen Sancho el Mayor av Navarra som la under seg Castilla, sønnen Fernando samlet hele den nordøstlige delen av landet.

Deres sønn Alfonso VI vant en viktig seier over maurerne da han inntok Toledo i 1085. Byen ble hovedstat i 1087 og ble snart en viktig kristen forpost. I 1139 ble Portugal egen stat. I 1185 la kong Alfonso VIII grunnen til et læresete i Palencia som i realiteten var landets første universitet.

Men mer kjent er han for å ha ledet de kristnes viktigste seier over maurerne i slaget ved Navas de Tolosa i 1212. Under kong Alfonso X Den vise ble maurerne beseiret i Murcia i 1266.

Etter den avgjørende seier 1212 delte Castilla og Aragon Sør-Spania mellom seg, her beholdt maurerne bare mindre områder og etter 1248 da Sevilla falt for Fernando av Castilla behersket de kun kongeriket Granada.

Den iberiske halvøy var ellers delt mellom de kristne statene Castilla, Aragon, Navarra og Portugal. Det var dype skiller mellom disse monarkiene og innenfor hvert rike.

Det mest sentraliserte kongedømme var Castilla men heller ikke her var herskerne uten konkurranse fra mektige adelsmenn.

Castilla har forøvrig sitt navn etter de borger ( castillos ) som gjennom århundrene først og fremst ble reist i grenseområdene mot maurernes land men også som følge av de mange indre stridigheter.

I 1469 giftet Isabel ( Isabella ) av Castilla seg med Frenando ( Ferdinand ) av Aragon.

10 år etter ble disse to rikene forent i en personalunion.. Isabel og Fernando også kalt Det katolske kongepar eller

De kristne monarker som seiret over maurerne i en lang og har kamp ved Granada i 1492. Da også Navarra ble lagt inn under kronen var Spania samlet til ett rike og den nye tid var innledet.


Kilde;  Tour Spain

< tilbake

 Ønsker du å annonsere her? Kontakt oss
--------------

 

  

 

 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM