Sjekk om fly er i rute

 Sjekk EUROEN

 Oversettelse av;
 - ord
- setninger


 
Mostly Sunny
    SJEKK VÆRET;
 Alicante
 Benidorm
 Malaga

 oversikt for hele Spania

     HJEM     OM OSS/KONTAKT OSS  Alt innhold © AiCOMOMRÅDEINFO

(inkl. helligdager m.m.)

AKTIVITETER

BEDRIFTER

BOLIG

SPANSKE PAPIRER

MAT & DRIKKE

KJØRETØY

DYR

HELSE & VELVÆRE

SIKKERHET

SKOLER

STARTE FIRMA

FLYTTE TIL SPANIA

SPANSK HISTORIE
OG ARKITEKTUR


SPANSKE ORD/TALL

AVISER & MAGASINER

VIKTIGE TLF.NR

LINKER

HJEM

  SPANSK  - HISTORIE  - KULTUR - CHRISTOFER COLUMBUS
Her finner du en kort oversikt over viktige årstall i spansk historie

Rådhus (kommunehus) & Turistinformasjon for de ulike områdene

SPANIA
Spansk historie og arkitektur

          Den italienske oppdagelsesreisende Christofer Columbus (Cristoforo Colombo) malt av Sebastiano del Piombo på 1500-tallet. Portrettet henger i «heltegalleriet» i Uffizi-palasset i Firenze og er malt etter Columbus' død.
   SPANIA - HISTORIE  - KULTUR


Christofer Columbus
(født september 1451, død 20. mai 1506) var opprinnelig en italiensk oppdagelsesreisende og handelsmann. Han var mest sannsynlig fra Genova i Italia, og navnet hans er Cristoforo Colombo på italiensk (Columbus er en latinsk variant av Colombo) og Cristóbal Colón på spansk.

Han krysset Atlanterhavet, og nådde Amerika i 1492 under kastiljansk flagg (en del av Spania). Dette var egentlig et forsøk på å nå India, derav navnet «indianere».

Columbus kalte seg guvernør over de områdene han fant, etter avtale med det spanske kongehuset. Selv om mange anså ham å være en utmerket navigatør, var det mange i hans samtid som så på ham som en dårlig administrator, og han ble fratatt guvernørtittelen i 1500.

Columbus var en kontroversiell person. Mange mener han er direkte eller indirekte ansvarlig for at millioner av innfødte døde, at europeerne utnyttet de innfødte amerikanerne, og for slaveriet på de Vestindiske øyer.

Andre gir ham æren for mye av den vestlige utbredelsen og videreutvikling av vår kultur.

Mange anser ham for å ha oppdaget Amerika, siden han gjorde Europa oppmerksom på dette kontinentet, selv om Leiv Eiriksson i dag anses for å være den første europeer i Amerika, omkring år 1000, da han reiste for å finne det landet Bjarne Herjolvsson hadde sett i vest.

Det hersker en del usikkerhet om Columbus' liv før 1476. De fleste historikere er enige om at han ble født i september 1451, i Genova, Italia. På den tiden var Genova en svært rik og travel havneby, kjent for sine dyktige karttegnere.

Hans far var Domenico Colombo, en ull-handler, og hans mor var Suzanna Fontanarossa, som også var datter av en ullhandler. Christopher hadde 3 yngre brødre, Bartolomeo, Giovanni Pellegrino og Giacomo, samt en yngre søster, Bianchinetta.

I 1470 flyttet familien til Spania, der Cristofer jobbet for sin far som -vever. Han studerte også kartografi, sammen med Bartolomeo. Christofer hadde lite formell utdanning, men var en lesehest, og var i stor grad selvlært.

I 1474 ble han med et skip fra Genova, og tilbragte et år på skipet, som skulle til Khios i Egeerhavet. Her bodde han også i et år.

Trolig hentet han noen av sine sjømenn herfra. I 1476 seilte han til Atlanterhavet for første gang. Flåten ble angrepet av franskmenn ved kapp St. Vincent, skipet hans ble brent, og han måtte svømme i land.

Etter dette flyttet han til Lisboa i Portugal. Portugal var sentralt i europeisk sjøfart, og herfra seilte skip til både England, Irland, Island, Madeira, Azorene og Afrika. Kristofers bror Bartolomeo jobbet som kartmaker i Lisboa.

Han ble en seilende handelsmann i den portugisiske flåten, og seilte til Island via Irland i 1477, til Madeira i 1478 for å kjøpe sukker, og han seilte langs kysten av Vest-Afrika fra 1482 til 1485.

Columbus giftet seg i 1479 med Felipa Perestello e Moniz, som kom fra en nobel portugisisk familie. Sammen fikk de sønnen Diego i 1480. Felipa døde i 1485, deretter møtte han Beatriz Enriquez, som han fikk sønnen Ferdinand i 1488. De ble aldri gift.


Kilde;  Tour Spain

< tilbake

 Ønsker du å annonsere her? Kontakt oss
--------------

 

  

 

 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM