Sjekk om fly er i rute

 Sjekk EUROEN

 Oversettelse av;
 - ord
- setninger


 
Mostly Sunny
    SJEKK VÆRET;
 Alicante
 Benidorm
 Malaga

 oversikt for hele Spania

     HJEM     OM OSS/KONTAKT OSS  Alt innhold © AiCOMOMRÅDEINFO

(inkl. helligdager m.m.)

AKTIVITETER

BEDRIFTER

BOLIG

SPANSKE PAPIRER

MAT & DRIKKE

KJØRETØY

DYR

HELSE & VELVÆRE

SIKKERHET

SKOLER

STARTE FIRMA

FLYTTE TIL SPANIA

SPANSK HISTORIE
OG ARKITEKTUR


SPANSKE ORD/TALL

AVISER & MAGASINER

VIKTIGE TLF.NR

LINKER

HJEM

  SPANSK  - HISTORIE  - KULTUR - BOURBONERNE PÅ SPANIAS TRONE
Her finner du en kort oversikt over viktige årstall i spansk historie

Rådhus (kommunehus) & Turistinformasjon for de ulike områdene

SPANIA
Spansk historie og arkitektur

   SPANIA - HISTORIE  - KULTUR

Bourbonerne på Spanias Trone

Carlos II ble i 1700 etterfulgt av barnebarnet til Luis XIV av Frankriket, Philip av Anjou. Han ble den første av Bourbon slekten på Spanias trone og kalt Felipe V.

Nederland, England og Østerrike fryktet av Frankrike med Philip på den spanske trone ville bli for mektig og ønsket Leopolds ( Østerike ) sønn på tronen.

I krigen som fulgte ( 1701 til 1713 ) mistet Spania resten av de ikke-spanske områder i Europa; Gibraltar og Menorca gikk til Storbritannia ( Menorca ble spansk igjen i 1802 ).

For Spanias vedkommende varte krigen, kalt Den Spanske arvefølge krigen til 1714, da Barcelona by falt for kongens tropper. Catalonia som hadde reist seg mot Felipe til fordel for den østerrikske tronpretendenten mistet sine særrettigheter.

Den bourboner som satt flest spor etter seg var Carlos III ( 1759-1788 ). Han innførte flere liberale reformer men regjerte eller i tråd med "det opplyste eneveldet".

Opplysningstidens ideer vant imidlertid liten gjenklang i Spania som på flere måter var ganske isolert fra det øvrige Europa fram til utbruddet av den franske revolusjon.

Da den spanske kongens slektning Ludvik XVI ble henrettet i 1793 erklærte Spania Frankrike krig og ble derved involvert i de franske revolusjonskrigene.

Etter å ha inngått en fredsavtale med Frankrike gikk Spania tre år senere i forbund med sin tidligere motstander mot England og gikk tapt for britene i slaget ved Trafalger i 1805.

Innen den tid hadde Spania måtte se på at deler av deres kolonirike gikk tapt overfor England, samt overlate Louisiana ( Nord-Amerika ) til Frankrike.

I 1807 rykket franske tropper inn i Spania, året etter ble den spanske kongen tvunget til å si ifra seg tronen og Napoleon innsatte sin bror Joseph ( Jose) som konge.

Samme år fant det sted et opprør mot franskmennene, et opprør som utviklet seg til det som er blitt kalt Uavhengighetskrigen.

Spania fikk hjelp av britiske tropper men dette var først og fremst en krig som ble ført av folket selv ( fra denne krigen kommer for øvrig ordet "guerilla" ( liten krig ).

I 1812 ble Joseph tvunget til å dra fra landet. To år senere ble de franske troppene slått av britene. Fernando VII gjeninnsatt som spansk konge og det absolutte enevelde gjeninnført. Han opphevet grunnloven av 1812 men måtte senere godta den.

Denne grunnloven som blant annet begrenser kongens makt til fordel for parlamentet mener mange var et av forbildene til den norske grunnlov av 1814.

I Fernandos regjeringstid mistet Spania de fleste av sine kolonier. Bare Filippinene, Cuba og Puerto Rico sto igjen.


Kilde;  Tour Spain

< tilbake

 Ønsker du å annonsere her? Kontakt oss
--------------

 

  

 

 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM