Sjekk om fly er i rute

 Sjekk EUROEN

 Oversettelse av;
 - ord
- setninger


 
Mostly Sunny
    SJEKK VÆRET;
 Alicante
 Benidorm
 Malaga

 oversikt for hele Spania

     HJEM     OM OSS/KONTAKT OSS  Alt innhold © AiCOMOMRÅDEINFO

(inkl. helligdager m.m.)

AKTIVITETER

BEDRIFTER

BOLIG

SPANSKE PAPIRER

MAT & DRIKKE

KJØRETØY

DYR

HELSE & VELVÆRE

SIKKERHET

SKOLER

STARTE FIRMA

FLYTTE TIL SPANIA

SPANSK HISTORIE
OG ARKITEKTUR


SPANSKE ORD/TALL

AVISER & MAGASINER

VIKTIGE TLF.NR

LINKER

HJEM

  SPANIA - AKTIVITETER - UTFLUKTER - GROTTENE CANELOBRE OG ALCOY
 
En flott dagstur:
Coves del Canelobre og Alcoy

Stalaktitter danner de merkeligste former, noen ligner kjente bygninger, andre ligner på tårn eller kunstneriske kandelabere, dyrefigurer eller de kan ha mange andre bemerkelsesverdige og imponerende fasonger.

Coves del Canelobre ligger 700 meter over havet på den vestlige siden av Sierra del Cabeçó d'Or, som strekker seg 1 207 meter over havets overflate.

Fjellet ligger like ved landsbyen Busot, bare ni kilometer fra kysten.
Grottene ble formet dryppsteinsklipper i den sene Jurassic perioden og den tidlige Cretaceous (kridttiden) for 120 til 150 millioner år siden.

Coves del Canelobre
Grotten består av en stor søylehall eller galleri, som går oppover fra grottens inngang og skråner ned i et dypt krater, som borer sig innover i fjellet. Coves del Canelobre har et av de høyeste hvelvene i Spania og minner mye om en katedral, har en maksimum dybde på 75 meter og er på hele 2 000 kvadratmeter.

Fra taket henger det stalaktitter (dryppstein), noen av dem er opptil 12 meter lange og fra gulvet kommer det lignende stalaktitter opp. Her kan man beundre alle de underligste former og fasonger, som klippene har utviklet. Noen ligner kjente bygninger, andre ligner på tårn eller kunstneriske kandelabere, dyrefigurer og de kan ha mange andre bemerkelsesverdige og imponerende fasonger.

Gull
Grotten består av forskjellige typer krystaller, hvor det langsomt nedsivende vannet flere steder farger grottens vegger som følge av bakterier, alger eller sopp. På grunn av det dryppende vannet er det også en liten koloni med flaggermus her.

Det er ingen tegn på at grottene har vært i bruk, men man mener at grottene ble funnet av maurerne da de gravde etter gull i fjellet her. Navnet Cabeçó d'Or (d'Or = av gull) kommer av at man trodde det var gull her.

Fra midten av det 19. århundre ble grottene besøkt av turister og skoler. Besøkene fortsatte helt frem til det første tiåret av det 20. århundre. Da oppdaget man noen spesielle graveringer inne i hulene som minnet om helleristninger.

Guidet rute
Under den spanske borgerkrigen fra 1936 til 1939 benyttet den republikanske hæren grottene som tilfluktssted. På det tidspunktet ble veien anlagt og man gravde en 45 meter lang tunnel inn i grotten. Under dette arbeidet brakk noen av de største stalaktitter som hang ned fra taket. Grottene ble gjenåpnet for turister i 1963.

Tunnelen er i dag inngang til grotten og fører direkte til balkongen, hvor man ser ut over det store galleriet, som er 45 meter høyt, 45 meter langt og 35 meter bredt. Man kan følge en guidet rute rundt i grotten, hvor man kan beundre de mange stalaktittene.

Deres former minner om stearinlys som stearinen har rent ned av, derfor har grotten fått navnet Coves del Canelobre (canelobre = stearinlys).

Grottenes åpningstid er: 01.10 - 20.06 fra 11.00 til 17.50 og resten av året fra 10.30 til 19.30. Det er forbudt å ta bilder inne i grottene.

Alcoy

Fra grottene kjører man CV 774, en smal fjellvei mot Xixone og videre på N 340 til Alcoy. Fjellene er brune og ser nakne ut, men er i virkeligheten kledd med busker og lav vegetasjon, som går i ett med fjellsiden. Når man kommer lengre ned i fjellsiden ser man trær og Eukalyptus. Her er ser man den ene fjellformasjonen etter den andre og de danner et praktfullt og variert fjellandskap.

Lyset veksler og har en spesiell klarhet og skarphet i solskinn, og en dyster virkning når det er overskyet. Stillheten i fjellene er unik, man hører kun insektenes surring og spredt fuglekvitter. Nærmere Alcoy endrer terrenget karakter og blir mørkegrønt. Her vokser det mandel- og oliventrær. Det er et billedskjønt område, hvor man mellom alle fjellformasjonene ser dalene med deres hus og gårder slynge seg så langt øyet rekker. I det fjerne glitrer en sjø som en grønn smaragd i landskapet. Det er et fantastisk syn, 1 020 meter over havet.

Smale gater og flotte hus
Byen Alcoy ligger i en dal 60 meter over havet og ved elven Serpis. Rundt byen ruver fjellene og danner en flott kontrast til byens bebyggelse. Den har en skjønn gammel bydel med smale gater og flotte hus, samt en moderne bydel med travle forretningsgater.

Historien forteller at i 1279 angrep maurerne Alcoy under ledelse av al-Azraq, som gjorde et desperat forsøk på å gjenerobre byen som de kristne innbyggerne fortvilet og modig forsvarte. Legenden beretter at da det så som mørkest ut steg St. George ned fra himmelen og deltok i slaget og hjalp de kristne til seier.

Denne begivenheten feirer man hvert år på St. Georges dag (23. april), hvor man arrangerer den tradisjonelle Moros y Cristianos festen. I tre dager går storslåtte prosesjoner med Moros y Cristianos langsomt gjennom byens gater i takt med den spesielle musikken som er komponert til festen. Hver gruppe bærer sine spesielle, meget flotte og fargesprakende drakter og har store sigarer i munnen. På fiestaens siste dag står det avgjørende slaget, hvor maurerne angriper og erobrer "fortet" på hovedtorget, men ved hjelp av St. George blir det gjenerobret av de kristne.

Av: Lena Angelby

"I det fjerne glitrer en sjø som en grønn smaragd i landskapet"

"Stillheten i fjellene er unik, man hører kun insektenes surring og spredt fuglekvitter

Fra Spaniajournalen
 

< tilbake

 Ønsker du å annonsere her? Kontakt oss
--------------

 

  

 

 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM