Sjekk om fly er i rute

 Sjekk EUROEN

 Oversettelse av;
 - ord
- setninger


 
Mostly Sunny
    SJEKK VÆRET;
 Alicante
 Benidorm
 Malaga

 oversikt for hele Spania

     HJEM     OM OSS/KONTAKT OSS  Alt innhold © AiCOM



OMRÅDEINFO

(inkl. helligdager m.m.)

AKTIVITETER

BEDRIFTER

BOLIG

SPANSKE PAPIRER

MAT & DRIKKE

KJØRETØY

DYR

HELSE & VELVÆRE

SIKKERHET

SKOLER

STARTE FIRMA

FLYTTE TIL SPANIA

SPANSK HISTORIE
OG ARKITEKTUR


SPANSKE ORD/TALL

AVISER & MAGASINER

VIKTIGE TLF.NR

LINKER

HJEM

  SPANIA  - AKTIVITETER - FERSKVANNSFISKE

Spanias ferskvann - Sportsfiskerens eldorado

I Spania byr man på et fiske som savner motstykke i resten av Europa. Spania er ingen fisketom ørken. Det er et eldorado for sportsfiskeren!

Den svenske journalisten og fotografen Christer Johansson har gitt ut boken "Sportsfiske i Spania - En fiskeguide". Den første i sitt slag som beskriver de utsøkte mulighetene til sportsfiske i spanske ferskvann.
 


 

 

Enormt potensial

I løpet av 1990-tallet opplevde landet en sportsfiskeboom, mener svensken som også skriver for den spanske sportsfiskeavisen Solo Pesca.
Spania har et enormt potensial for sportsfiske. Foruten bading og soling oppdager stadig flere landet som et spennende reisemål for sportsfiske. Det finnes flere årsaker til hvorfor sportsfisket har fått et realt oppsving. En av anledningene er at en kan kombinere dette populære fisket med naturopplevelser.

Abbor og gjedde
På visse områder ligner den spanske fiskefaunaen den nordiske. Enkelte innsjøer i Catalunia har abbor. Men abboren er ingen utbredt fiskeart i Spania. Malle, karpe, mort, ål, stør og løje er andre for oss kjente fiskesorter som finnes på forskjellige steder. Fisking etter gjedde og gjørs er mer utbredt.

Og det er ingen smågjedder som lurer i de spanske ferskvannene. I Extremadura- og Madrid-området er det vanlig med gjedder på opp mot 25 kilo. Riktige gammelgjedder med andre ord. For bare noen tiår siden fantes det verken gjedde eller gjørs på den iberiske halvøya. Ellers er det et stort antall spennende fiskeslag ute i de spanske ferskvannene som vi nordboere aldri har verken sett eller hørt om.

 
Endret økosystem
Årsaken til at det nå finnes mange og store gjedder heter Franco. På 1940-tallet bestemte den spanske generalen at det skulle bygges vannmagasiner over hele landet for å sikre vannforsyningen. Med vannreservoarene ble hele økosystemet forandret. Innimellom fossende elver og floder oppstod det kunstige sjøer og demninger. Karpebestanden økte dramatisk. Det ble en eksplosjon av karpefiskebestanden. Det trengtes å sette ut rovfisk.

Kjempegjedder

Det ble satt ut gjedder for å få ned bestanden av fisketyper som hadde hatt en eksplosjonsartet økning. Med det resultatet at disse gjeddene ble til kjempegjedder. Gjeddene har ingen fiender.

På 1980-tallet begynte flere og flere spanjoler med ferskvannsfiske og da ble disse kjempegjeddene oppdaget. Sammenlagt finnes det 1.150 større og mindre vannmagasiner. Til sammen dekke disse totalt en flate på 2.800 kvadratkilometer, hvilket er litt av en rekord i Europa.

Stadig mer omskrevet
Den europeiske sportsfiskepressen har begynt å egne mer og mer spalteplass på det spanske ferskvannsfisket. Blant fisketurister har tyskerne etablert seg langs Río Ebro i nord, fra det store magasinet Mequinenza vest for Barcelona, og ned til Ebros delta ved utløpet til Middelhavet. Fra områdene i det sørlige Spania tar det ikke lang tid å kjøre til utmerkede gjeddevann. Vannmagasinene ovenfor El Chorro, Condo del Guadalhorce ved Ardales, byr på utmerket gjeddefiske. Det er det midterste magasinet som har finfine eksemplarer av gjedder. Her finnes også karpe.

Knapp vegetasjon
Vegetasjonen er knapp ved sjøkanten, så å fiske fra land går derfor utmerket. Spinnfiske, med wobbler eller meitefiske passer bra. Men glem ikke huggkroken eller håven. Å få en 20-kilos gjedde på kroken krever sin mann. Det kan dreie seg om timer før fisken er på land. Ellers er gjørsen en svært populær ferskvannsfisk og matfisk. Ebro-elva er et eldorado for gjørsfisket og her inntas den populære fisken ved middagsbordet. Områdene rundt Madrid (Bolarque) har fine gjørs- og gjeddevann.

69 fiskearter
Av de 69 fiskesortene, som man finner i de spanske ferskvannene, har 19 av disse blitt introdusert med direkte hjelp av mennesket. Bass er opprinnelig en amerikansk fisk som gjennom ulike utsettingsprogram i dag finnes over hele Spania. Her tilbys et spennende fiske med sportsfiskekvalitet i særklasse. Bass på 3,5 kilo er ingen umulighet! Dette er nemlig den nye, spanske rekorden. Speil- og fjellkarpe samt gjørs, malle og gjedde er andre fisketyper som av ulike årsaker har blitt satt ut.

Monstermaller
Du finner fine bassvann ved La Linea, Granada og Córdoba (Embalse de Puente Nuevo). Magasinet Santillana ved Madrid og Conde del Guadalhorce ved Málaga har utmerkede karpevann liksom Encinarejo ved Jaén og det 755 hektar store magasinet Valmayor nordvest for Madrid.

En annen fiskeraritet i Spania er disse kjempemallene som ligner store monstre. En urtidskjempe, som lett når en vekt på rundt 100 kilo, setter både fiskeren og utstyret på harde tester. Om marulk er en forferdelig stygg og skremmende havfisk er mallen ferskvannets marulk. Den ble satt ut på 1970-tallet i Mequinenza-magasinet ved Ebro-elva.

Ta med fiskestanga

Med bedre markedsføring av ferskvannsfiske i Spania kommer flere nordmenn til å ta med fiskestanga på reisen. Foruten sololje og golfkøller, blir kanskje meitstang, fiskestang, huggkrok og håv vanligere i fremtiden når turistene pakker til Spania-eventyret.

Av: Ola Josefsson
 
Ferskvannsfiske i området Torrevieja
Nærmeste ferskvann man kan fiske i ved Torrevieja er 'Embalse de Pedrera', et reservoar som ligger mellom San Miguel de Salinas og Bigastro. Når man kjører fra San Miguel, se etter restaurant 'Vista Bella' og 'La Fortaleza' og sving til høyre ca 200 meter etter dette. Følg så skilt til Torremendo. Her kan du få ganske store karper og lignende arter.
   
   

< tilbake

 Ønsker du å annonsere her? Kontakt oss
--------------

 

 



 





 

 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM