Alt innhold + bilder
© AiCOM AS


 

 
   SPANIA - SPANSK HISTORIE - MAURERNE
   
Maurerne

Tarik ibn Zeyad het generalen til Nord-Afrikas guvenør. Under hans ledelse startet den mauriske invasjon av halvøya i 711, da de slo den vestgotiske kongen Rodrigo i slaget ved Guadalete kom hele Sør-Spania under maurerne.

Mellom 713 og 714 dro de nordover og underla seg mer og mer land. I 718 krysset de også Pyreneene. De spanske herskerne ble fordrevet til en liten del av Asturias men gjenvant litt senere det meste av det land vi i dag kaller Leòn. Et emirat ble opprettet i de erobrede riker som maurerne kalte Al-Andalus.

Folk var generelt sett ikke fiendtlig innstilt til de nye herrerene. Mange av innbyggerne gikk over til islam og de kristne som holdt fast ved sin tro ble sjelden forfulgt. Jordeiere, klostre og hele byer gikk med på å betale skatt til kalifen i Damaskus. To mauriske dynastier kjempet seg imellom om kalifen og det medførte i sin tur en viss splittelse mellom de maurere som bodde i Spania.

Det ene av de rivaliserende dynastier var Omaya-dynastiet og deres leder abderrahman dro til Spania og brøt forbindelsen med kalifatet i Damaskus og dannet et uavhengig styre i 756. I 929 ble det omdannet til Còrdoba-kalifatet som til da hadde vært emirat. Còrdoba utviklet seg snart til å bli en av Europas største og flotteste byer og et viktig sentrum for kunst og vitenskap.

Den forskning som ble drevet her (litteratur, filosofi, medisin og matematikk) fikk stor betydning for resten av Europa. Jordbruket som hadde ligget nede siden romerne, ble utviklet under maurerne. Blant annet ble det innført kunstig vanning. Det ble bygget skoler, høyskoler og landet opplevde en betydelig økonomisk fremgang.

Maurernes herredømme ble litt etter litt svekket av opprør og indre stridigheter, samt kampene mot de kristne riker i Nord-Spania. Tidlig på 1000-tallet gikk kalifatet i oppløsning.

Kilde;  Tour Spain

< tilbake
 


 


 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM