Alt innhold + bilder
© AiCOM AS


 

 
  SPANIA - KUNST - KULTUR OG ARKITEKTUR FRA SPANIA
   

Mozarabisk og Mudejar arkitektur

Er fra det 9 - 11. århundre med hovedvekt på det 10. Og har sitt navn etter de Spanske kristne som enten tvang eller fri vilje opptok islamske skikker og delvis språk. I sin byggekunst (mozarabisk) blandet de til en viss grad de islamske erobrernes kunstferdighet med vestgotisk og asturisk tradisjon. En del eksempler på denne stilen er San Miguel de la Escalada og Santiago de Penalba i nærheten av Leon, Santa Maria de Lebena øst for Oviedo og San Miguel de Celanova i provinsen Orense.

I de senere stadier av spanjolenes gjenerobringer av landet fra maurerne ble den mauriske arkitekturen mer blandet med den spansk. Da de forskjellige byer ble tatt tilbake, fikk maurerne lov til å bli og forsette sitt tradisjonelle virke, den formen som oppsto ble kjent som mudejar. Bygningene fra denne epoken har utrolige mursteinsarbeider i tårn og spir, samt ornamenter i tre utskåret i taket (kasettak).

Mudejar arkitekturen finner man bare i Spania og de beste eksemplene er Alcazar borgene i Sevilla og Grenada, samt byggverk i Toledo som var hovedsentrum for denne stilen. Det var her maurerne utviklet damascenerkunsten, opprinnelig fra Damaskus. Dyktige som de var i arbeider med elfenben, emalje, sølv og gull, liksom i mosaikk, keramikk og lærarbeider. Deres metode med å belegge stål med gull og sølv er fremdeles i bruk i Spania og blir kalt Toledo-arbeider.Kilde;  Tour Spain

< tilbake
 


 


 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM