Alt innhold + bilder
© AiCOM AS


 

 
SPANIA - KUNST - KULTUR OG ARKITEKTUR FRA SPANIA
   

Spansk - Maurisk Arkitektur

Da maurerne invaderte Spania i år 711, brakte de med seg sin orientalsk pregete arkitektur og i de følgende århundrer blomstret og utviklet den seg under ulike dynastier. Foreningen av to så forskjellige kulturer som den muslimske og den kristne, resulterte i en rekke storslagne byggverker som man i Spania kan se den dag i dag.

Moskeen i Cordba ble påbegynt 780 - 785 på grunn murene til den vestgotiske kirken San Vincente og er med sine 850 søyler det mest stålende eksempel på tidlig maurisk byggekunst. Den lille Toledo moskeen er også fra denne perioden. Blant denne arkitekturens kjennetegn finner man hestesko formede buer, alternerende hvite og røde murstein, dører med blinde arkader over flerflikete buer.

Koranen forbød avbildinger av dyr og mennesker, og de eneste dekorasjoner var derfor basert på horisontal kufiskskrift, geometriske og konvensjonelle blomster dekorasjoner.

Almohad bygningene (12 - 13. århundre) som La Giralda i Sevilla er et godt eksempel på ble bygd i murstein med hvite dekorasjonsstriper i relieff og spisse buer. Både fasaden og de innvendige vegger ble dekorert med glaserte keramikkfliser med geometriske motiver, såkalte azulejos.

Den mauriske arkitekturen nådde sitt høydepunkt i Granada i 13 - 15. århundre. Forenklete buer kom fram men med stadig mer innviklete utskjæringer rundt seg. Keramikk og gips ble brukt til å dekorere veggene utvendig. Slottet Alhambra er det ypperste eksempel på denne perioden.


Kilde;  Tour Spain

< tilbake
 


 


 


til oversikt over sidene.com eller www.spaniasidene.com
AiCOM og sidene, Døsserødveien 25, 3118 Tønsberg
mail

Produsert med Copyright av AiCOM